Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetovni dan ubogih 2023: ne odvrnimo pogleda od revnih ljudi!

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 11. 2023 / 00:30
Oznake: Cerkev, Družba, Papež
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2023 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetovni dan ubogih 2023: ne odvrnimo pogleda od revnih ljudi!
Svetovni dan ubogih obeležujemo že sedmo leto zapored. FOTO: Tatjana Splichal

Svetovni dan ubogih 2023: ne odvrnimo pogleda od revnih ljudi!

Na željo papeža Frančiška na 33. nedeljo med letom, tokrat na tretjo novembrsko nedeljo, obhajamo svetovni dan ubogih, ki ga letos obeležujemo že sedmič.

Sveti oče bo ob tej priložnosti danes obhajal slovesno bogoslužje v vatikanski baziliki sv. Petra in v dvorani Pavla VI. obedoval s pomoči potrebnimi. Kot je poročal spletni portal Vatican News, je ambulanta »Mati Usmiljenja«, ki vse leto nudi brezplačne usluge brezdomcem, v minulem tednu, od 13. do 18. novembra, razširila svoje storitve z dodatnimi zdravniki, medicinskimi sestrami in prostovoljci.

Pozornost do pomoči potrebnih naj nam pomaga, da bi postali »romarji upanja v svetu, ki ga je treba razsvetliti z navzočnostjo luči vstalega Gospoda«.

Nadškof Fisichella: pozornost do pomoči potrebnih kot jubilejna pot

Letošnje geslo svetovnega dne ubogih, »Ne odvrni obličja od siromaka«, je vzeto iz Tobijeve knjige in je bilo kot običajno objavljeno na praznik sv. Antona Padovanskega 13. junija. Poleg papeževe poslanice ob svetovnem dnevu ubogih prireditelji vsako leto pripravijo tudi pastoralno gradivo v šestih jezikih. Po besedah nadškofa Rina Fisichelle z Dikasterija za evangelizacijo je omenjeni dogodek lahko tudi del priprave na jubilejno leto 2025. Pozornost do pomoči potrebnih naj nam pomaga, tako nadškof Fisichella, da bi postali »romarji upanja v svetu, ki ga je treba razsvetliti z navzočnostjo luči vstalega Gospoda ter z baklo dejavne Ljubezni, ki jo je On prižgal v naših srcih«. Letos bo pri svetovnem dnevu ubogih bolj neposredno sodeloval tudi Dikasterij za karitativno služenje, ki prireja današnje kosilo papeža Frančiška z ubogimi, za hrano pa bo tokrat poskrbela veriga hotelov Hilton v Italiji.

Svetovni dan ubogih je lahko tudi del priprave na jubilejno leto 2025. FOTO: Vatican Media

Ambulanta »Mati usmiljenja« s podaljšanim delovnim časom

Ambulanta »Mati Usmiljenja« pod stebriščem bazilike sv. Petra, ki deluje v okviru Dikasterija za karitativno služenje, vse leto nudi brezplačne usluge brezdomcem in drugim pomoči potrebnim osebam. V tednu pred svetovnim dnevom ubogih je podaljšala delovni čas in razširila svoje storitve s pomočjo dodatnih zdravnikov, medicinskih sester in prostovoljcev.

Ljudem brez zagotovljene socialne in zdravstvene varnosti so bili na voljo splošni in specialistični zdravniški pregledi, ultrazvočni pregledi, laboratorijske preiskave krvi, cepljenje proti gripi in testiranje za koronavirus, pristojni so jim zagotovili tudi potrebna zdravila in terapije. Po navedbah iz Vatikana so specialistični pregledi vključevali področja kardiologije, ortopedije, oftalmologije, zobozdravstva, otolaringologije, revmatologije, splošne kirurgije, nefrologije, avdiologije, psihiatrije, žilne kirurgije, angiologije, gastroenterologije, ginekologije in podiatrije.

Vsak je naš bližnji. Ni pomembna barva kože, družbeni položaj, izvor …

Papež v poslanici: poklicani smo, da se srečamo z vsakim revežem in vsako vrsto revščine

Papež Frančišek v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu ubogih poziva, naj ne odvrnemo pogleda od revnih: poklicani smo, da se srečamo z vsakim revežem in vsako vrsto revščine ter se otresemo ravnodušnosti in samoumevnosti, s katerima ščitimo navidezno blaginjo.

Naslov poslanice, besede iz Tobitove knjige (Tb 4,7) »Ne odvrni obličja od siromaka«, nam pomagajo razumeti bistvo našega pričevanja o dejavni ljubezni, piše sveti oče, ki s pomočjo Tobitove starozavezne zgodbe izpostavi, da pred revnim človekom ne moremo odvrniti pogleda, saj bi s tem sami sebi preprečili srečanje z Jezusovim obličjem:

»Vsak je naš bližnji. Ni pomembna barva kože, družbeni položaj, izvor … Poklicani smo, da se srečamo z vsakim revežem in vsako vrsto revščine ter se otresemo ravnodušnosti in samoumevnosti, s katerima ščitimo navidezno blaginjo.«

Papež Frančišek bo tudi tokrat obedoval s pomoči potrebnimi. FOTO: Vatican Media

Reka revščine, ki se razliva in nas odnaša

Svetovni dan ubogih je po papeževih besedah »rodovitno znamenje Očetovega usmiljenja«, ki Cerkvi pomaga vedno bolj odkriti osrednje sporočilo evangelija. »Vsak dan se zavzemamo za sprejemanje revnih, pa vendar to ni dovolj. Reka revščine teče skozi naša mesta in postaja vedno večja, tako da se celo razliva. Zdi se, da nas ta reka odnaša, tako da je klic naših bratov in sester, ki prosijo za pomoč, podporo in solidarnost, vedno glasnejši.«

Poklicanost vsakega kristjana je osebno zavzemanje za pomoči potrebne.

Prilika o dobrem Samarijanu ni zgodba iz preteklosti

Današnji čas ne spodbuja pozornosti do najbolj ubogih. Revni ljudje postanejo podobe, ki nas lahko za nekaj trenutkov pretresejo, toda ko jih srečamo na ulici, se pojavita nejevolja in zavračanje. Vsakdanja naglica nam ne dopušča, da bi se ustavili in poskrbeli za drugega. Papež pa v poslanici izpostavlja, kako prilika o dobrem Samarijanu ni zgodba iz preteklosti, ampak se tiče sedanjosti vsakega od nas. Pooblastiti druge je enostavno, dati denar, da bi drugi opravljali človekoljubna dela, je velikodušno dejanje, toda poklicanost vsakega kristjana je osebno zavzemanje za pomoči potrebne.

Prilika o dobrem Samarijanu ni zgodba iz preteklosti ... FOTO: Vatican Media

Potrebujemo tudi resno politično zavzemanje

Sveti oče izpostavi pomembnost »resnega in učinkovitega političnega in zakonodajnega zavzemanja« ter razvoj solidarnosti in subsidiarnosti mnogih državljanov, ki verjamejo v prostovoljno delo za reveže: »Zagotovo je treba spodbujati javne ustanove in pritiskati nanje, da bi dobro opravljale svoje dolžnosti, vendar nikakor ne smemo ostati pasivni in čakati, da dobimo vse 'od zgoraj': tudi tiste, ki živijo v revščini, je treba vključiti in spremljati na poti sprememb in odgovornosti.«

Nihče se ne bo mogel nikoli navaditi na vojne razmere ...

Nove oblike revščine

Pozornost je usmerjena tudi na nove oblike revščine. Papež na prvem mestu izpostavi ljudi, ki živijo v vojnih razmerah, zlasti otroci. Nihče se ne bo mogel nikoli navaditi na te razmere, piše v dokumentu in poziva, naj si še naprej prizadevamo, da bi se mir potrdil kot dar vstalega Gospoda in rezultat dela za pravičnost in dialog. Sicer pa spomni na zvišanje cen življenjskih potrebščin, kar ima resne posledice za mnoge družine, na slabo plačano delo in nestalno zaposlitev, nesreče na delovnem mestu, še posebej pa opozori na stanje mladih:

»Koliko je razočaranih življenj in celo samomorov mladih, ki jih slepi kultura, zaradi katere se počutijo 'nesposobne' in 'neuspešne'. Pomagajmo jim, da se odzovejo na ta zlovešča nagovarjanja, da bo vsak lahko našel pot, na kateri bo lahko pridobil močno in velikodušno istovetnost.«

Za letošnje kosilo ob svetovnem dnevu ubogih bo poskrbela veriga hotelov Hilton v Italiji. FOTO: Vatican Media

Srce, ki je odprto za ljubezen

Ob koncu poslanice sveti oče povabi: »Naša pozornost do ubogih naj bo vedno zaznamovana z evangeljsko stvarnostjo. Delitev mora ustrezati konkretnim potrebam drugega, ne pa da bi se znebili svojih odvečnih stvari. Tudi tu potrebujemo razločevanje pod vodstvom Svetega Duha, da prepoznamo resnične potrebe bratov in sester in ne lastnih teženj. Tisto, kar zagotovo nujno potrebujejo, je naša človečnost, naše srce, ki je odprto za ljubezen.«

Besedilo poslanice v celoti:

Poslanica papeža Frančiška za svetovni dan revnih 2023.docx

Nalaganje
Nazaj na vrh