Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obhajal 900-letnico obstoja malteških vitezov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 02. 2013 / 10:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obhajal 900-letnico obstoja malteških vitezov

Benedikt XVI. je 4.000 članom reda z vsega sveta položil na srce, naj v svojem življenju še naprej stopajo po poti vere in ljubezni do bližnjega.

S slovesnim bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra in avdienco pri papežu Benediktu XVI. je suvereni malteški viteški red minulo soboto obhajal spomin na svoje začetke pred devetsto leti. Slovesnosti se je udeležilo okoli štiri tisoč članov reda in prostovoljcev z vsega sveta. V svojem nagovoru je Benedikt XVI. pozval člane in sodelavce malteških vitezov, naj v svojem življenju še naprej stopajo po poti vere in ljubezni do bližnjega.

Od vsega začetka se je malteški viteški red odlikoval po zvestobi Cerkvi in papežu ter po svojih duhovnih in verskih vrednotah. »Še naprej stopajte po tej poti, tako da konkretno izkazujete preobrazbeno moč vere«, je poudaril sveti oče. Pri tem namreč ne gre zgolj za prijaznost do ljudi, pač pa za živo pričanje krščanske ljubezni.

Z bulo 'Piae postulatio voluntatis' je papež Pashal II. 15. februarja 1113 v cerkveno okrilje vzel tedaj pravkar nastalo jeruzalemsko bolniško bratovščino z imenom Sv. Janeza Krstnika in ji s tem podelil tudi uradno priznanje. Člani reda so v Jeruzalemu ustanovili hospic, v katerem so skrbeli predvsem za bolne trgovce in romarje v Sveto deželo. Tako so zasloveli po izkazovanju dejavne krščanske ljubezni do bližnjega in po zaščiti krščanstva nasploh.

V 19. stoletju je red doživel organizacijsko prenovo ter se posebej posvetil služenju bolnim in vojakom, ne da bi ob tem opustil ideale svojih ustanoviteljev, je v svojem nagovoru izpostavil papež Benedikt XVI. Danes se red po vsem svetu odlikuje po služenju bolnim, po solidarnosti in pomoči soljudem, vse njihovo delovanje pa je prežeto s krščanskim duhom. »Ohranjajte in negujte ta posebni značaj in z novim apostolskim zanosom delujte v skladu s cerkvenim naukom«, je članom malteškega viteškega reda še dejal papež Benedikt XVI.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh