Zapri
Iskanje

Papež obhajal evharistično češčenje za edinost Cerkve

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 06. 2013 / 12:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež obhajal evharistično češčenje za edinost Cerkve

Češčenje je istočasno potekalo po vsem svetu, dogodek pa pomeni vrhunec leta vere, ki ga v vesoljni katoliški Cerkvi obhajamo v letošnjem letu.
Katoličani po vsem svetu so se včeraj pri skupnem evharističnem češčenju v molitveni uri pridružili papežu Frančišku. Ob 17. uri po rimskem času se je v stolnicah, cerkvah in samostanih po vsej zemeljski obli pričela molitev za edinost v veri, pa tudi za vse ljudi, ki trpijo. Papež Frančišek je vodil evharistično češčenje pred Najsvetejšim v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Zaradi časovnih razlik so denimo v Vietnamu z molitveno uro pričeli ob deseti uri zvečer, verniki na Havajih pa so se pred Najsvetejšim zbrali že ob peti uri zjutraj.

Pobuda, v kateri je sodelovalo preko 70 držav, od Islandije do Južnoafriške republike, pa od Portugalske do Cookovih otokov, je bila pripravljena pod geslom 'En sam Gospod, ena sama vera', sodi pa med prireditve v okviru leta vere, ki ga v katoliški Cerkvi obhajamo do 24. novembra letos. Pobudo je izpeljal Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije. Njegov predsednik nadškof Rino Fisichella je molitveno uro označil kot 'zgodovinsko pričevanje vesoljne katoliške edinosti'.

Enourno bogoslužje papeža v prenapolnjeni Petrovi baziliki se je pričelo z izpostavitvijo Najsvetejšega, ki so ga v monštranci iz kapele prinesli do papeževega oltarja. Ob nežnem igranju harfe je sledilo branje svetopisemskih besedil in molitve, ki so jih zapisali nekdanji papeži, od Pija XII. do Benedikta XVI. Nato so bile izrečene prošnje, sledila pa je daljša tišina za osebne molitve.

Na željo papeža Frančiška naj bi verniki molili za vse, ki 'trpijo zaradi novih oblik suženjstva, za žrtve vojn, trgovine z ljudmi in drogami, za otroke in ženske, ki so izpostavljeni različnim oblikam nasilja'. Papežev nagovor ob sinočnjem dogodku ni bil predviden. Prireditev iz Petrove bazilike je v živo prenašala vatikanska televizija. Škofijam in krajevnim Cerkvam pa je bilo prepuščeno, na kakšen način so neposredne posnetke vključili v svojo molitveno uro, so sporočili iz Vatikana.

Foto: news.va

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Duhovna rast
21,00€ Poglej izdelek: Prenovitev
Nalaganje
Nazaj na vrh