Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obhajal praznik rimskih zavetnikov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2013 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obhajal praznik rimskih zavetnikov

Papež obhajal praznik rimskih zavetnikov

Slovesnega bogoslužja na praznik apostolov Petra in Pavla, med katerim so nadškofje metropoliti prejeli palije, so se udeležili tudi pravoslavni duhovniki; bogoslužju je sledila skupna molitev na grobu sv. Petra.

S slovesnim bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra je papež Frančišek minulo soboto obhajal praznik rimskih zavetnikov sv. Petra in Pavla. Bogoslužja v čast obeh apostolov se je poleg številnih kardinalov in škofov ter članov pri Svetem sedežu akreditiranega diplomatskega zbora udeležila tudi visoka delegacija pravoslavnega patriarhata iz Carigrada, katere predstavnike je papež prisrčno pozdravil. Med bogoslužjem je sveti oče 34 v preteklem letu imenovanim nadškofom metropolitom izročil palije v znamenje njihovega dostojanstva kot voditeljem posameznih cerkvenih pokrajin.

Palij je 'znamenje skupnosti s Petrovim naslednikom, ki je trajno in vidno počelo ter temelj edinosti vere in občestva', je Frančišek dejal v svojem nagovoru. Obenem je tudi znamenje občestva z rimskim škofom, vesoljno Cerkvijo in škofovsko sinodo, je poudaril sveti oče. »Škofovsko sinodo moramo razvijati v skladnosti s primatom papeža, v tej sinodalnosti moramo rasti, v skladnosti s koncilom.«

Naloga papeža je, da Cerkev krepi v veri, ljubezni in edinosti. Ta edinost Cerkve ne pomeni uniformiranosti, je pojasnil Frančišek. »Edinost v različnosti: to je Jezusova pot!« Raznolikost je veliko bogastvo, in v Cerkvi mora vedno temeljiti na skladnosti edinosti – 'kot velik mozaik, kjer vsi koščki oblikujejo en sam velik Božji načrt'. To nas mora spodbujati, da vedno presežemo vsak spor, ki poskuša raniti telo Cerkve, je zatrdil papež Frančišek.

Naloga Petrovega naslednika je tudi krepitev bratov v veri – v skladu z Jezusovimi besedami, da bo na Petru, skali, sezidal svojo Cerkev. Pogosto obstaja nevarnost, da o tej nalogi razmišljamo 'povsem na svetni način', je poudaril sveti oče. Petrove vloge pa ne smejo voditi in navdihovati osebno razmišljanje in občutki, niti logika moči, temveč vera v Boga. Papež ima kot rimski škof tudi nalogo, da ' živi z ljubeznijo do Kristusa in sočloveka brez razlik in omejitev ter da v tej ljubezni krepi tudi druge'.

Ob prazniku rimskih zavetnikov je bila Petrova bazilika praznično okrašena. Bronasti Petrov kip v prednji desni osrednji ladji bazilike je bil odet v papeška oblačila, v rdeče-zlat plašč in tiaro, ki so jo nekdaj nosili Petrovi nasledniki. Glavni vhod v svetišče je krasil velik grb iz cvetja.

Po koncu bogoslužja se je papež Frančišek skupaj s pravoslavnim metropolitom Ioannisom Zizioulasom odpravil na grob sv. Petra, ki leži pod glavnim oltarjem bazilike. Po kratkem pogovoru sta cerkvena dostojanstvenika skupaj tiho molila drug ob drugem. Pred tem je sveti oče v nagovoru med bogoslužjem carigrajskemu patriarhu Bartolomeju I. zahvalil za 'ponovno bratsko dejanje', ker je na praznik krajevnih zavetnikov v Rim poslal svojo delegacijo.



Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va



Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh