Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obhajal večernice ob prazniku spreobrnjenja svetega Pavla [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 01. 2022 / 19:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obhajal večernice ob prazniku spreobrnjenja svetega Pavla [VIDEO]
Predstavniki ekumenskega patriarhata v Istanbulu, nadškof Canterburyja ter drugih krščanskih cerkva in cerkvenih skupnosti so se pridružili papežu Frančišku na ekumenskih večernicah ob zaključku tedna molitve za edinost kristjanov. FOTO: Vatican Media

Papež obhajal večernice ob prazniku spreobrnjenja svetega Pavla [VIDEO]

Papež Frančišek je predsedoval večernicam ob slovesnosti spreobrnjenja svetega Pavla, ki so jih praznovali v baziliki svetega Pavla zunaj obzidja ob zaključku tedna molitve za edinost kristjanov.

Tema letošnjega molitvenega tedna je vzeta iz evangeljskega poročila o potovanju modrih v Betlehem, da bi častili Dete Jezusa »Videli smo njegovo zvezdo na vzhodu in smo ga prišli častit«. Zgodba o modrih nam lahko pomaga na poti do popolne edinosti, je po poročanju Vatican News dejal papež Frančišek v svoji homiliji na večernicah in se osredotočil na tri etape njihovega potovanja: začetke na vzhodu, njihov prehod skozi Jeruzalem in končni prihod v Betlehem.

Modri so sledili Jezusovi zvezdi

Papež je spomnil, da so modreci videli zvezdo na vzhodu, kjer sonce vzhaja. Niso bili zadovoljni s svojim lastnim »znanjem in tradicijo, ampak so želeli nekaj več.« Vse kristjane je pozval, naj sledijo Jezusovi zvezdi in njegovemu povabilu k edinosti, »brez skrbi, kako dolga in naporna je lahko pot.« Poudaril je, da nas tudi v današnjih časih Vzhod spominja na kristjane, ki živijo v različnih regijah, kjer vladata vojna in nasilje, zlasti na Bližnjem vzhodu. Mučeniki teh območij pa nakazujejo jasno pot do enotnosti.

FOTO: Vatican Media

V Jeruzalemu naleteli na odpor temnih sil

Ko so modri prispeli v Jeruzalem, kjer so srečali Heroda, so padli na realna tla. »V svetem mestu modri niso videli odseva svetlobe zvezde, ampak so doživeli odpor temnih sil tega sveta,« je poudaril sveti oče in dejal, da se na lastni poti do popolne krščanske edinosti »lahko tudi mi ustavimo iz istega razloga, ki je ohromil te ljudi - zmedenosti in strahu.« Kristjane je povabil, naj se ne bojijo novosti, ki rušijo naše tradicije in navade, ampak naj si »zaupamo in potujemo skupaj.« Izpostavil, da so modri prav v Jeruzalemu, kraju razočaranja in nasprotovanja, prav tam, kjer se zdi, da pot, ki jim jo je pokazalo nebo, naleti na zidove, ki jih je postavil človek, odkrili pot do Betlehema.

Papež je povabil kristjane, naj si zaupajo in potujejo skupaj. FOTO: Vatican Media

V Betlehemu poklon Detetu Jezusu

Na koncu so modri prispeli v Betlehem, kjer so se poklonili in častili Deteta Jezusa. »Modri tako napovedujejo Jezusove učence, ki se, sicer različni a združeni, na koncu evangelija poklonijo Vstalemu na gori v Galileji,« je v homiliji dejal papež in poudaril, da bogoslužje zahteva tudi ponižnost in padec na kolena. Kristjane je povabil, naj prosijo za pogum ponižnosti, »edini način, da pridemo k čaščenju Boga v isti hiši, okoli istega oltarja.«

Darila modrih

Ob koncu se je papež ustavil še ob darovih, ki so jih modri podarili Detetu Jezusu, ki simbolizirajo darove, ki jih Gospod želi prejeti od nas. Zlato, ki kaže, da mora biti Bog na prvem mestu, kadilo, ki simbolizira pomen molitve in miro, ki nas kliče, naj »častimo Jezusovo telo, ki je bilo vzeto s križa, kar nam govori o skrbi za trpeče Gospodovo meso, ki se odraža v ranah ubogih«.

Nalaganje
Nazaj na vrh