Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obiskal krajevni muzej

Objava: 02. 02. 2010 / 11:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obiskal krajevni muzej

Sveti oče si je v rimskem muzeju ogledal razstavo z naslovom ‘Moč in milost. Sveti zavetniki Evrope’

Papež Benedikt XVI. se je minulo nedeljo zvečer ‘izmuznil’ iz Vatikana, da bi si ogledal muzejsko razstavo z naslovom ‘Moč in milost. Sveti zavetniki Evrope’. Sveti oče je več kot pol ure ‘občudoval umetnine’, ki ponujajo pregled odnosov med Cerkvijo in vladami skozi stoletja.

Kot je poročal vatikanski dnevnik ‘L’Osservatore Romano’, so razstavo postavili z namenom, da bi ‘pripovedovala zgodbo o razvoju odnosov med vero in kulturo, svetostjo in močjo, Cerkvijo in politično skupnostjo na celini skozi stoletja’.

Med 120 razstavljenimi primerki so bila dela Leonarda, Van Eycka, El Greca in Caravaggia, ki so jih Beneški palači v Rimu posodili iz največjih evropskih muzejev, kot je denimo Louvre. Razstava je bila na ogled od 8. oktobra lani, zaključila pa se je v nedeljo. V tem času si jo je ogledalo nad 60. 000 obiskovalcev, pripravil pa jo je odbor Svetega Florijana v sodelovanju z Papeškim svetom za kulturo.

Obiskovalec se je na njej lahko sprehodil skozi dva tisoč letno zgodovino Evrope, njeno kulturno, družbeno in politično stvarnost, ki je na izviren način prepletena s krščanskimi svetniškimi liki. Vsega skupaj obstaja sedemdeset svetnikov in svetnic, ki so jih evropski narodi vzeli za svoje zavetnike, medtem ko je zavetnikov celotne evropske celine šest: sv. Benedikt iz Norce, sv. Ciril in Metod iz Tesalonike, sv. Brigita Švedska, sv. Katarina Sienska in sv. Terezija Benedikta od Križa.

Papeža je na ogled razstave povabil podpredsednik italijanske vlade, Gianni Letta, med predstavitvijo knjige ‘Potovanja Benedikta XVI. v Italiji’ 21. januarja letos. Poleg omenjenega politika so papeža pri zasebnem ogledu razstave spremljali še njegov osebni tajnik msgr. Georg Ganswein, člani papeževega gospodinjstva, italijanski veleposlanik pri Svetem sedežu, Antonio Landi, prireditelji razstave in njen skrbnik, Alessio Geretti.

Med ogledom je podpredsednik italijanske vlade izkoristil priložnost za pogovor o odnosih med Cerkvijo in vlado. Papežu je zatrdil, da je ‘želja italijanske vlade okrepiti moč evropskih krščanskih korenin’.

Na fotografiji: delo Albrechta Alterdorferja z razstave ‘Moč in milost. Sveti zavetniki Evrope’

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh