Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsodil atentat na iraškega premierja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 11. 2021 / 14:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obsodil atentat na iraškega premierja
V nedeljo so neznani atentatorji z droni napadli rezidenco predsednika iraške vlade Mustafe al-Kadimija v zeleni coni v Bagdadu FOTO: Vatican Media

Papež obsodil atentat na iraškega premierja

Iraški premier Mustafa al-Kadimi je danes iz Vatikana prejel solidarnostni telegram, v katerem papež Frančišek izraža molitveno bližino njemu, njegovi družini in vsem ranjenim v nedavnem napadu na njegovo rezidenco.

Telegram je, kot poroča Radio Vatikan, podpisal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, v njem pa je še zapisano, da sveti oče »obsoja to grozljivo teroristično dejanje in ponovno izraža svoje zaupanje, da bo iraško ljudstvo z blagoslovom Najvišjega Boga potrjeno v modrosti in moči hodilo naprej po poti miru prek dialoga in bratske solidarnosti«.

Premier al-Kadimi je napad preživel nepoškodovan, ranjenih pa je bilo nekaj njegovih varnostnikov.

Minulo nedeljo so neznani atentatorji z droni napadli rezidenco predsednika iraške vlade Mustafe al-Kadimija v zeleni coni v Bagdadu. Premier al-Kadimi je napad preživel nepoškodovan, ranjenih pa je bilo nekaj njegovih varnostnikov.

Varnostne sile ob vstopu v zeleno cono v Bagdadu FOTO: Vatican Media

Premierjevi predstavniki so, kot je poročala STA, napad označili za poskus umora, al-Kadimi pa je v prvem odzivu vse prebivalce Iraka pozval k miru in zadržanosti. V napadu so bili po navedbah oblasti uporabljeni trije droni, napolnjeni z eksplozivom, ki so poleteli z mesta blizu enega od mostov prek reke Tigris v Bagdadu, vendar so dva sestrelili.

Napad na rezidenco iraškega premierja so odločno obsodili tudi Združeni narodi in številne države po svetu.

Papež Frančišek je Irak obiskal v letošnjem marcu in se je ob tej priložnosti večkrat srečal z al-Kadimijem. Iraški premier je papeža julija letos obiskal v Rimu, kjer je sveti oče politika sprejel v zasebno avdienco.

Napad na rezidenco iraškega premierja so odločno obsodili tudi Združeni narodi in številne države po svetu. Glavni tajnik ZN Guterres je pozval k zadržanosti in zavrnitvi nasilja ter h kaznovanju odgovornih. Obsodbam napada sta se pridružila tudi Evropska unija in slovensko ministrstvo za zunanje zadeve.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh