Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsoja vsakršno obliko terorizma

Objava: 12. 09. 2011 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obsoja vsakršno obliko terorizma

Sveti oče je včeraj sklenil evharistični kongres v Anconi, v nagovoru pa je spomnil tudi na tragične dogodke 11. septembra.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v Anconi vodil slovesno sveto mašo ob zaključku 25. italijanskega narodnega evharističnega kongresa, poročajo pri Radiu Vatikan. V svojem nagovoru je spomnil na prebrano Božjo besedo, na katero so se nekateri učenci v shodnici v Kafarnaumu odzvali odklonilno. Mnogi med njimi so odšli in niso več hodili za Jezusom. Njihov odziv je po papeževih besedah podoben današnjemu upiranju, saj resnično sprejeti Jezusov dar, njegovo celostno podaritev samega sebe, pomeni izgubiti samega sebe, pustiti se preoblikovati, živeti za in iz Gospoda. Gospodova beseda je trda, ker je svoboda pogosto pomešana z odsotnostjo obveznosti, s prepričanjem, da človek zmore sam, brez Boga. A takšno razmišljanje je utvara, ki vodi v razočaranje in povzroči vznemirjenost ter strah.

Kot je pojasnil sveti oče, zgodovina sama kaže, kam pelje človeška odločitev, da pusti Boga ob strani. Določene ideologije, ki so želele vsem zagotoviti razvoj, materialno blaginjo ter mir in so pri tem zanemarile Božje razodetje, so ljudem namesto kruha na koncu lahko ponudile le kamen. Kruh je sad človeških rok. Človeku je zato zaupana odgovornost. A kruh je tudi sad zemlje. To pa pomeni, da potrebuje sonce in dež. Dar, za katerega je potrebno prositi in ki zato odpravlja vsak napuh. Človek je nesposoben, da bi si življenje podaril sam. Le odnos z Gospodom daje obstoj človeštvu. Svet mora torej ponovno dati prvo mesto Bogu.

Vir, iz katerega je potrebno izhajati, da bi ponovno potrdili prvo mesto Boga v naših življenjih, pa je evharistija, pri kateri pride Bog tako blizu, da postane naša hrana, postane kruh življenja. Po papeževih besedah nas evharistično obhajilo iztrga iz našega individualizma, posreduje nam duha umrlega in vstalega Kristusa ter nas oblikuje po Njem. Evharistična duhovnost je torej 'protistrup za individualizem in egoizem', je duša cerkvene skupnosti.

Ob koncu svete maše je papež Benedikt XVI. skupaj z okoli sto tisoč zbranimi verniki molil molitev angelovega češčenja. Kot običajno je imel tudi na včerajšnjo nedeljo ob tej priložnosti kratek nagovor. Posvetil ga je Marijinemu 'zgodi se', spomnil pa je tudi na dogodke izpred desetih let, ko je New York doživel tragični teroristični napad.

Ob obletnici terorističnega napada v New Yorku, 11. septembra 2001, se je sveti oče spomnil vseh žrtev in ob tem povabil odgovorne v državah ter vse ljudi dobre volje, naj za vedno odklonijo nasilje kot pot reševanja problemov, naj se uprejo skušnjavi sovraštva in se pri delovanju v družbi navdihujejo pri načelih solidarnosti, pravičnosti in miru.

Po sveti maši je papež Benedikt XVI. odšel v pastoralni center Colle Ameno, kjer je kosil skupaj s škofi, z brezposelnimi ter začasnimi delavci in revnimi. Po besedah anconskega nadškofa msgr. Edoarda Menichellija naj bi to srečanje spomnilo na podobo evharistije kot gostije, ki je Božji dar in se je lahko udeleži vsakdo, obenem pa gre za znamenje ljubeče materinske pozornosti Cerkve do trpečih, ki naj bo spodbuda k upanju in vabilo skupnosti, naj se iz evharistije uči svoj kruh deliti z drugimi.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh