Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obžaluje primere zlorab na kanadskih šolah

Objava: 05. 05. 2009 / 10:08
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obžaluje primere zlorab na kanadskih šolah

Delegacija kanadskih staroselcev na obisku pri papežu

Papež Benedikt XVI. se je minulo sredo v Vatikanu sestal s skupino kanadskih staroselcev in cerkvenih predstavnikov. V pogovoru z njimi je obžaloval primere zlorab, ki naj bi jih na kanadskih šolah izvajali katoliški delavci. Od druge polovice 19. do začetka 80. let prejšnjega stoletja so v Kanadi delovale šole internatskega tipa, v katerih so indijanske in inuitske otroke ločili od njihovih staršev in jih vzgajali v duhu zahodne kulture, česar po papeževih besedah ne bi bili smeli dopustiti. V šolah, ki jih je s pooblastili države večinoma upravljala Cerkev, so nenehno neupravičeno posegali v pravice staroselcev.

Kanadsko delegacijo na obisku v Vatikanu je v imenu staroselcev vodil Phil Fontaine, ‘Grand Chief’ (Veliki poglavar) krovnega društva ‘Skupščine prvih narodov’; cerkveni del delegacije je vodil predsednik Kanadske škofovske konference nadškof James Weisgerber iz province Winnipeg. Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, sta oba predstavnika papežu poročala o izkušnjah in težavah pri svojem delu.

V poročilu so zapisali, da je papež izrazil svojo bolečino zaradi trpljenja, ki so ga moral prestati nekateri otroci staroselcev zaradi določenih cerkvenih predstavnikov v kanadskih internatskih šolah. Benedikt XVI. jim je izrazil svoje obžalovanje in solidarnost. Poudaril je, da zlorab v družbi ne bi smeli trpeti in dodal, da moli za vse prizadete, da bi zmogli zaceliti svoje rane. Člane skupnosti staroselcev želi opogumiti, da bi z novim upanjem zrli v prihodnost.

Leta 2007 se je kanadski kardinal Marc Ouellet staroselcem opravičil za vse napake, ki jih je Cerkev storila v preteklosti. Kot quebeški nadškof in primas Kanade ugotavlja, da so pred letom 1960 ozkosrčnost nekaterih katoličanov v Kanadi pospeševali antisemitizem, rasno razlikovanje, ravnodušnost do staroselcev ter diskriminacija žensk in homoseksualcev.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh