Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obžaluje vse manjšo vrednost zakona med katoličani

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 02. 2014 / 10:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obžaluje vse manjšo vrednost zakona med katoličani

Frančišek škofe in župnike obenem poziva, naj še bolj skrbijo za vse ločene in razvezane.

Papež Frančišek je izrazil obžalovanje, da je zakonska zveza tudi med katoličani vedno manj cenjena. Nekateri na ta zakrament danes gledajo kot na »obliko posebnega čustvenega dodatka«, ki se »že nekako izvrši« in ga je moč spremeniti glede na osebno občutenje vsakega posameznika, je sveti oče dejal v nagovoru poljskim škofom, ki jih je včeraj sprejel v Vatikanu. »Žal je tovrstna predstava vplivala tudi že na miselnost katoličanov«, je dejal papež, kar je privedlo do dejstva, da danes celo kristjani kaj hitro posežejo po ločitvi in razvezi.

Frančišek je obenem pozval škofe in župnike, naj še bolj skrbijo za vse ločene in razvezane. Prizadeti v tem položaju »ne bi smeli imeti občutka, da so na kakršen koli način izključeni iz Božjega usmiljenja, bratske ljubezni drugih kristjanov in skrbi Cerkve za njihov blagor«, je poudaril papež. Duhovniki bi morali skrbeti za to, da te osebe ne bi izgubile svoje vere in da bi njihovi otroci lahko odraščali »v polnosti krščanske izkušnje«.





Poljski škofje danes zaključujejo ad limina obisk v Vatikanu, kjer so papežu in članom rimske kurije poročali o položaju krajevne Cerkve.

Frančišek je v nagovoru izrazil tudi spodbudo k temeljiti pripravi na zakonsko zvezo. Mladim je potrebno pomagati, da odkrijejo lepoto te skupnosti, ki temelji na ljubezni in odgovornosti in ki lahko premaga vse preizkušnje, težave in sebična nagnjenja, je pojasnil papež. Mladi ne bi smeli zaiti v »miselnost odmetavanja«, duhovniki pa bi se morali vprašati, na kakšen način lahko danes pomagajo družinam skupaj doživljati trenutke veselja, pa tudi trenutke bolečine in šibkosti. Družina namreč predstavlja osnovno celico vsake družbe.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh