Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odgovarja: Zakaj obhajati Jezusov odhod z zemlje? Kaj zdaj počne Jezus v nebesih?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 05. 2023 / 17:28
Oznake: Papež, Praznik, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2023 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež odgovarja: Zakaj obhajati Jezusov odhod z zemlje? Kaj zdaj počne Jezus v nebesih?
Papež Frančišek: »Prosim, ne navadimo se na konflikte in nasilje! Ne navadimo se na vojno!« FOTO: Vatican Media

Papež odgovarja: Zakaj obhajati Jezusov odhod z zemlje? Kaj zdaj počne Jezus v nebesih?

V nagovoru pred opoldansko molitvijo »Raduj se, Kraljica nebeška« z okna apostolske palače na vatikanskem Trgu sv. Petra je papež Frančišek izpostavil, da lahko praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga danes obhajajo v Italiji in mnogih drugih državah, prebudi vsaj dve ključni vprašanji.

Prvo je, zakaj obhajati Jezusov odhod z zemlje, saj naj bi bilo njegovo slovo prej žalosten kot vesel trenutek, drugo pa, kaj zdaj počne Jezus v nebesih. »Z vnebohodom se je zgodilo nekaj novega in lepega: Jezus je s seboj v nebo vzel našo človeškost, ki jo je prevzel na zemlji, a ni ostala tukaj,« je poudaril papež.

Nebo je že naše

Po vstajenju Jezus ni bil duh, pač pa je imel človeško telo z mesom in kostmi. Od dneva vnebohoda se je Bog sam spremenil, odtlej ni več le duh in ker nas ljubi, nosi s seboj naše isto meso, našo človeškost. »Danes torej obhajamo 'osvojitev nebes', Jezusa, ki se vrača k Očetu, toda z našo človeškostjo. Tako je nebo že naše. Jezus je odprl vrata in njegovo telo je tam,« je dejal Frančišek.

Jezus kaže Očetu ceno odrešenja

Na drugo vprašanje, kaj počne Jezus zdaj v nebesih, pa sveti oče odgovarja, da je za nas pred Očetom in mu neprenehoma kaže našo človeškost, kaže rane. »Rad pomislim, da Jezus moli pred Očetom tako, da mu kaže rane: 'To sem trpel za ljudi, naredi kaj zanje!' Kaže mu ceno odrešenja. Očeta to gane,« je papeževe besede povzel portal Vatican News.


Jezus posreduje

»Zdaj pomislite vi, da tako moli Kristus. Ni nas pustil samih, vedno je z nami, nas gleda, 'ker vedno živi, da posreduje' za nas tako, da za nas kaže Očetu rane. Jezus torej posreduje. Je namreč na najboljšem kraju, pred svojim in našim Očetom, da posreduje v našo korist,« je še izpostavil sveti oče.

Posredovanje je nekaj temeljnega

Posredovanje je po njegovih besedah nekaj temeljnega. »Ta vera nam tudi pomaga, da ne izgubimo upanja, ne obupamo, saj je pred Očetom nekdo, ki mu kaže rane in posreduje. Nebeška Kraljica naj nam pomaga posredovati z močjo molitve,« je zbrani množici vernikov še dejal papež Frančišek.

Ne navadimo se na konflikte, nasilje, vojno

Nato je ponovno pozval mednarodno skupnost k spodbujanju dialoga v Sudanu in podpori ukrajinskemu ljudstvu. Vojskujoče se frakcije v Sudanu je »iskreno pozval«, naj odložijo orožje, in opozoril, da kljub že doseženim delnim dogovorom razmere ostajajo težke: »Prosim, ne navadimo se na konflikte in nasilje! Ne navadimo se na vojno!«

Hvaležnost predstavnikom medijev

Ob nedelji sredstev družbenega obveščanja je pozdravil navzoče predstavnike medijev, se jim zahvalil za njihovo delo in izrazil upanje, da bodo vedno v službi resnice in skupnega dobrega. »Srce nas žene k odprti in prijazni komunikaciji,« je poudaril Frančišek in se nato še zahvalil vsem, ki pripravljajo dogodke in dejavnosti ob obeležitvi tedna Laudato Si.

Nalaganje
Nazaj na vrh