Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opoldanska »Regina Coeli«: papežev mirovni poziv za Bližnji vzhod in Ukrajino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 05. 2023 / 13:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2023 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opoldanska »Regina Coeli«: papežev mirovni poziv za Bližnji vzhod in Ukrajino
Papež Frančišek: Sveti Duh je »prijatelj za vse življenje«. FOTO: Vatican Media

Opoldanska »Regina Coeli«: papežev mirovni poziv za Bližnji vzhod in Ukrajino

Papež Frančišek je v nagovoru po današnji opoldanski molitvi Raduj se, Kraljica nebeška v Vatikanu pozval k miru v Sveti deželi in Ukrajini.

Sveti oče je več tisoč romarjem, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra, spregovoril o nedavnih krvavih spopadih med Palestinci in Izraelci ter obžaloval smrt nedolžnih civilistov, med njimi številnih žensk in otrok, poroča avstrijski Kathpress. Papež je izrazil upanje, »da bo premirje, ki je bilo zdaj sklenjeno, trajalo in da bo orožje utihnilo. Z orožjem namreč nikoli ne moremo doseči varnosti in stabilnosti. Nasprotno, z orožjem se uniči sleherno upanje na mir.«

Obrnimo se na Devico Marijo, naj nam pomaga končati trpljenje mučeniške Ukrajine in vseh narodov, ki trpijo zaradi ran vojn.

Papež je pozval tudi k molitvi za Ukrajino: »Obrnimo se na Devico Marijo, naj nam pomaga končati trpljenje mučeniške Ukrajine in vseh narodov, ki trpijo zaradi ran vojn.« Včeraj je papež v zasebno avdienco sprejel ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskeganjun pogovor je trajal okoli 40 minut. To je bil prvi obisk predsednika Zelenskega v Vatikanu po izbruhu vojne v Ukrajini februarja 2022.

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je znova zbralo več tisoč romarjev. FOTO: Vatican Media

»Sveti Duh nas spodbuja in popravlja«

V komentarju današnjega evangeljskega odlomka je papež po navedbah spletnega portala Vatican News spregovoril o Svetem Duhu: tretja Božja oseba je »prijatelj za vse življenje«, ni prehodni gost, ki nas iz vljudnosti obišče, temveč naš »življenjski sopotnik«. Tako kot golob išče prostor za svoje gnezdo, da bi živel, tudi Sveti Duh išče trajni dom v vernikih. Ne pusti ljudi samih v njihovih težavah, ampak je »potrpežljiv in nam stoji ob strani tudi takrat, ko pademo«, je pojasnil Frančišek.

Sveti Duh je priprošnjik, ki brani vernike pred vsemi obtožbami od znotraj in zunaj.

Smo ljubljeni Božji otroci!

Kot »tolažnik in zagovornik« je Sveti Duh tudi priprošnjik, ki brani vernike pred vsemi obtožbami od znotraj in zunaj, je dejal papež, tudi takrat, »ko se nimamo radi in si ne odpuščamo ter si morda celo govorimo, da smo neuspešni in ničvredni. Tudi hudiču, tožniku par excellence, ki »dela vse, da bi se počutili nesposobne in nesrečne«, se Sveti Duh zoperstavi kot zagovornik vsakega vernika.

Če torej kličemo k Svetemu Duhu, se učimo sprejemati in se spominjati najpomembnejše resničnosti v življenju, ki nas varuje pred vsemi obtožbami zla: da smo ljubljeni Božji otroci.

Nalaganje
Nazaj na vrh