Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče: »Vprašajmo se: kdaj sem zadnjič pričeval Jezusa?« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 04. 2023 / 15:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2023 / 15:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče: »Vprašajmo se: kdaj sem zadnjič pričeval Jezusa?« [VIDEO]
Papež Frančišek na velikonočni ponedeljek pozdravlja vernike. FOTO: Vatican Media

Sveti oče: »Vprašajmo se: kdaj sem zadnjič pričeval Jezusa?« [VIDEO]

Papež Frančišek se je v nagovoru pred opoldansko molitvijo Regina Coeli z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra naslonil na evangeljski odlomek srečanja žena z vstalim Kristusom na velikonočno jutro.

Zakaj ravno one, se je vprašal sveti oče in si takoj odgovoril: ker so odšle prve h grobu. Kajti niso ostale doma ohromljene od žalosti in strahu, ker se je – kot je bilo videti – Jezusova zgodba končala, temveč so šle zgodaj zjutraj počastit Kristusovo telo, presegle svoje strahove in tesnobe, niso izgubile poguma. Tako najdemo Vstalega, če izidemo iz naših strahov in tesnob!

Gospod pride, ko ga oznanjamo

»Jezus je žene srečal, ko so ga šle oznanjat. Včasih mislimo, da ostanemo Bogu blizu, če ga držimo tesno ob sebi; kajti če se izpostavimo in začnemo o tem govoriti, pridejo kritike, sodbe, na katere se ne znamo odzvati, zato je bolje, da o tem ne govorimo, da se zapremo. Ne, to ni v redu. Gospod pride, medtem ko ga oznanjamo,« je poudaril Frančišek.


Kristusa srečamo, ko pričujemo o njem

Gospoda bomo vedno našli na poti oznanjevanja. Papež spodbuja: išči Gospoda, oznanjaj Gospoda – in ga boš srečal. Kakor nas učijo žene: Kristusa srečamo tako, da pričujemo o njem. Sveti oče daje kot primer čudovito novico o rojstvu otroka, ki jo najprej veseli delimo s prijatelji in ko jo pripovedujemo, jo ponavljamo tudi sebi in nekako še bolj zaživi v nas.

Ne oznanjamo ga s propagando

»Če se to zgodi z dobro novico vsakdana, se še neskončno bolj zgodi z Jezusom, ki ni samo dobra ali najboljša novica življenja, temveč je življenje samo, 'vstajenje in življenje'. Ne oznanjamo ga s propagando. On pride s spoštovanjem in ljubeznijo, kot najlepši dar za podelitev. Jezus vsakič, ko ga oznanjamo, še bolj prebiva v nas,« je izpostavil Frančišek.

Kdaj sem zadnjič pričeval Jezusa?

Kadar srečamo Jezusa, nam nobena ovira ne more preprečiti, da bi ga oznanjali, je še dodal papež; če pa njegovo veselje zadržujemo zase, je to morda zato, ker ga še nismo zares srečali. »Vprašajmo se: kdaj sem zadnjič pričeval Jezusa? Kaj bom storil danes, da bodo ljudje, ki jih srečam, prejeli veselje njegovega oznanila? Lahko drugi ob misli name rečejo: ta človek je veder, srečen, dober, ker je srečal Jezusa?« je nagovor vernikom zaključil sveti oče.

Nalaganje
Nazaj na vrh