Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: vrnitev javnih bogoslužij pozitivno znamenje za vse

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 05. 2020 / 14:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2020 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: vrnitev javnih bogoslužij pozitivno znamenje za vse

Papež: vrnitev javnih bogoslužij pozitivno znamenje za vse

Regina coeli: poklon sv. papežu Janezu Pavlu II., ki bi danes dopolnil sto let.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je v nagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška v knjižnici apostolske palače v Vatikanu dejal, da je vrnitev javnih bogoslužij z verniki »znamenje upanja in dar za celotno družbo«. Pojasnil je, da so v nekaterih državah že začeli z vnovičnim bogoslužnim obhajanjem z navzočnostjo vernikov, v drugih še preverjajo možnosti. Tudi v Italiji bodo lahko začeli obhajati svete maše z navzočnostjo vernega občestva (v Sloveniji smo javna bogoslužja v cerkvah znova začeli obhajati 4. maja). Sveti oče je vse vernike prosil, naj še naprej upoštevajo ukrepe in predpise, ki so nujno potrebni za ohranitev zdravja posameznikov in naroda.

Papež je spomnil tudi na otroke, ki naj bi v mesecu maju prejeli prvo sveto obhajilo. Ker je bil ta trenutek vere in praznovanja zaradi epidemije koronavirusa prestavljen, je sveti oče poslal ljubečo misel dečkom in deklicam, ki bi morali prvič prejeti sveto evharistijo. Letošnje prvoobhajance je povabil, naj ta čas pričakovanja živijo kot priložnost, da »rastejo v dobroti in služenju drugim«.

Stota obletnica rojstva sv. Janeza Pavla II.

Dan pred stoto obletnico rojstva sv. papeža Janeza Pavla II. pa je Frančišek počastil tudi svojega predhodnika. Kot je dejal, se ga bomo na rojstni dan spomnili »z vso ljubeznijo in hvaležnostjo«: »Naj iz nebes še naprej posreduje za Božje ljudstvo ter za mir na svetu!«

Sveti Duh spreminja naša srca ter jih odpira za resnico in ljubezen

V nagovoru o včerajšnjem evangeljskem odlomku je papež pojasnil, da ta predstavlja dve sporočili: spolnjevanje zapovedi in obljubo Svetega Duha. Jezus povezuje ljubezen do njega s spolnjevanjem zapovedi. Zahteva, da ga ljubimo, vendar razloži, da za to ljubezen ne zadostuje želja ali čustvo po Njem, temveč razpoložljivost za hojo po njegovi poti. Ta zastonjska ljubezen mora torej prevzeti »konkretno podobo« življenja med kristjani. To je Jezusova volja.

Da bi nam pomagal pri hoji po tej poti, nam je Jezus poslal Svetega Duha, Tolažnika, Zagovornika, ki naj daje »um za poslušanje in pogum za spolnjevanje njegovih besed«. Če smo dojemljivi za Svetega Duha, nas ta ne le tolaži, ampak spreminja naša srca ter jih odpira za resnico in ljubezen.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh