Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odstavil ameriškega škofa Stricklanda

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 11. 2023 / 11:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2023 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež odstavil ameriškega škofa Stricklanda
Joseph Strickland, zdaj že nekdanji škof Tylerja v ameriški zvezni državi Teksas. FOTO: Peytonlow/Wikipedia

Papež odstavil ameriškega škofa Stricklanda

Papež Frančišek je minuli konec tedna odstavil škofa Josepha Stricklanda, ki je vodil škofijo Tyler v ameriški zvezni državi Teksas.

Iz Vatikana so sporočili papeževo odločitev glede pastoralnega upravljanja škofije Tyler po apostolski vizitaciji, ki sta jo opravila dva ameriška škofa. Po navedbah spletne strani Vatican News je sveti oče po odstavitvi škofa Stricklanda za apostolskega upravitelja škofije imenoval škofa Joeja Vásqueza iz sosednje škofije Austin, s čimer je škofija Tyler postala sede vacante ali izpraznjen sedež.

Papež je odločitev sprejel po po apostolski vizitaciji, ki jo je junija lani odredil v škofiji Tyler, zaupal pa jo je škofu Dennisu Sullivanu iz Camdena in upokojenemu škofu Geraldu Kicanasu iz Tucsona.

Papež Frančišek in škof Strickland med srečanjem v Vatikanu leta 2020. FOTO: Vatican Media

Kardinal Daniel Nicholas DiNardo, nadškof metropolit nadškofije Galveston-Houston, je v izjavi za javnost zapisal, da sta škofa, ki sta vizitacijo opravila, »izčrpno preiskala vse vidike upravljanja in vodenja škofije Tyler s strani njenega ordinarija, škofa Josepha Stricklanda«.

Na podlagi vizitacije je bilo papežu priporočeno, naj škof Strickland odstopi s položaja, ker pa je omenjeni škof zahtevani odstop zavrnil, se je sveti oče odločil za odstavitev, škofijo Tyler pa je izročil v upravljanje škofu Joeju Vasquezu iz škofije Austin.

Ameriški škof Joseph Strickland. FOTO: Škofija Tyler

Ozadje

Po navedbah ameriških katoliških medijev je bila naloga apostolskih vizitatorjev predvsem temeljit vpogled v škofove objave na družbenih omrežjih in upravljanje škofije.

65-letni škof Strickland, ki ga v Združenih državah Amerike poznajo kot gorečega zagovornika tradicionalne latinske maše, je škofijo Tyler vodil od leta 2012. Pri nekaterih vernikih je bil izjemno priljubljen, nekateri pa so ga odločno kritizirali zaradi »ognjevitih objav na družbenih omrežjih«: med drugim je 12. maja letos »tvitnil«, da papež Frančišek »spodkopava temelje vere«. Vatikan v svojem sporočilu razloga za Stricklandovo odstavitev ni navedel.

Škofija Tyler ima trenutno 21 bogoslovcev, ki se pripravljajo na duhovniško službo na ozemlju s 119.168 katoličani.

Ameriški mediji so se na vest o njegovi odstavitvi odzvali zelo različno: od zapisa, da se je papež končno znebil »ljubljenčka desničarskih tviterašev«, do tega, da so škofa označili kot »mučenca za tradicionaliste« in papeževo odločitev poimenovali »vojno napoved ameriškim katoličanom«.

Škof Strickland je po navedbah ameriških medijev v več kot desetih letih vodenja škofije Tyler dosegel nekaj pohvale vrednih ciljev: med drugim ima omenjena škofija trenutno 21 bogoslovcev, ki se pripravljajo na duhovniško službo na ozemlju s 119.168 katoličani, poleg tega pa naj bi bila škofija v odlični finančni pripravljenosti, saj je že šest mesecev pred rokom uspela zbrati 99 odstotkov od 2,3 milijona dolarjev predvidenih sredstev po škofovem pozivu iz leta 2021.

Nalaganje
Nazaj na vrh