Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil: tradicionalna maša le z izrecnim dovoljenjem Vatikana

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 02. 2023 / 12:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 14:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potrdil: tradicionalna maša le z izrecnim dovoljenjem Vatikana
Bogoslužje po predkoncilskem obredu. FOTO: Vatican Media

Papež potrdil: tradicionalna maša le z izrecnim dovoljenjem Vatikana

Papež Frančišek je v novem dokumentu jasno potrdil pristojnost Svetega sedeža pri obhajanju bogoslužij po predkoncilskem obredu.

Kot je bilo že določeno v dokumentu »Traditionis custodes«, lahko škof uporabo župnijskih cerkva za skupine, ki obhajajo evharistijo po predkoncilskem obredu, in uporabo starega misala s strani duhovnikov, ki so bili posvečeni po 16. juliju 2021, dovoli šele potem, ko je dobil uradno dovoljenje Svetega sedeža, poroča Radio Vatikan.

Papež je z reskriptom jasno potrdil dve točki motuproprija »Traditionis custodes«, dokumenta, ki je julija 2021 preuredil pravila o uporabi starega misala in oblast nad temi obhajanji vrnil škofom. Točki, ki sta bili predmet različnih razlag in nedavnih razprav tudi v medijih, zadevata (1) uporabo župnijskih cerkva in morebitno ustanovitev osebnih župnij za skupine, ki bogoslužje obhajajo po misalu iz leta 1962: tega je papež Janez XXIII. razglasil pred 2. vatikanskim cerkvenim zborom, in (2) uporabo tega misala s strani duhovnikov, ki so bili posvečeni po 16. juliju 2021, torej po objavi omenjenega motuproprija.

Sveti oče z novim reskriptom dokončno »potrjuje, kar je bilo določeno« v odgovorih na dubia, ki so se pojavili po objavi »Traditiones custodes«. FOTO: Vatican Media

Besedilo »Traditionis custodes« je bilo sicer že samo po sebi dovolj jasno: gre za dva omejena primera, za katera mora škof pred odločitvijo prositi za uradno dovoljenje Dikasterij za bogoslužje, ki po predpisih motuproprija vrši oblast Svetega sedeža nad temi vsebinami. Glede na okoliščine bo torej omenjeni dikasterij dal morebitno prosto pot krajevnemu škofu.

Škofje se morajo v vsakem primeru posvetovati s pristojnim vatikanskim Dikasterijem za bogoslužje in disciplino zakramentov.

V nadaljevanju je brez sleherne morebitne priložnosti za nesporazum poudaril, da sta dve sporni zadevi »spregleda, ki sta na poseben način pridržana Svetemu sedežu« in so zato škofje dolžni prositi za dovoljenje Sveti sedež. Papež Frančišek je v reskriptu zapisal: »Če je krajevni škof v zgoraj omenjenih primerih dal spregled, je dolžan obvestiti Dikasterij za bogoslužje in disciplino zakramentov, ki bo pretehtal posamezne primere. Če obstajajo dovoljenja za župnijske cerkve, če so ustanovljene osebne župnije ob dovoljenju za uporabo starega misala duhovnikom, ki so bili posvečeni po juliju 2021, ki jih je odredila škofijska oblast brez soglasja Rima, mora škof obvezno narediti korak, ki ga dotlej ni naredil, in ravnati po odgovoru dikasterija.«

Sveti oče tako z novim papeškim reskriptom dokončno »potrjuje, kar je bilo določeno« v odgovorih na dubia, ki so se pojavili po objavi »Traditiones custodes« in je bilo skupaj z nekaterimi pojasnjevalnimi opombami objavljeno 4. decembra 2021.

Nalaganje
Nazaj na vrh