Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež podpira vstop Hrvaške v Evropsko zvezo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 10. 2012 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež podpira vstop Hrvaške v Evropsko zvezo

Benedikt XVI. je v avdienco sprejel predsednika hrvaške vlade Zorana Milanovića; spor glede nepremičnin na jadranski obali v Dajli naj bi bil rešen čim prej.

Papež Benedikt XVI. je predsedniku hrvaške vlade Zoranu Milanoviću zagotovil nadaljno podporo Svetega sedeža hrvaškim prizadevanjem za vstop v Evropsko zvezo. Zagovarjanje ‘upravičenih upov Hrvaške do popolne evropske integracije’ je v celoti podprto, je zapisano v izjavi, ki so jo v Vatikanu objavili v začetku tedna po srečanju obeh državnikov v apostolski palači. Vatikan je izmenjavo mnenj označil kot ‘prisrčno in uspešno’.

Hrvaška naj bi se Evropski zvezi priključila julija prihodnje leto, kar pa je postalo vprašljivo po izsledkih Evropske komisije, ki je po pregledu ugotovila pomankljivosti na področju pravosodja, javne uprave in boja proti korupciji. Benedikt XVI. je Hrvaško obiskal junija 2011. Med svojim obiskom je podprl skorajšnjo pridružitev Hrvaške Evropski zvezi.

Težave pa še niso odpravljene v sporu glede nepremičnin v Dajli na jadranski obali, kjer naj bi po besedah sogovornikov ‘čim prej dosegli dogovor v duhu tradicionalnega prijateljstva’ med Svetim sedežem in Hrvaško. Spor med poreško škofijo in severnoitalijanskim benediktinskim samostanom v Praglii zaradi posestva v hrvaški Istri je privedel do hude zaostritve odnosov med Hrvaško in Vatikanom. Poreški škof ni bil pripravljen podpisati dogovora, pripravljenega z vatikansko pomočjo. Oktobra 2011 mu je papež Benedikt XVI. zato dodelil soupravitelja škofije. Junija letos je škof ponudil svoj odstop. Hrvaško ministrstvo za pravosodje je avgusta lani izjavilo, da bi bilo sporno zemljišče potrebno vrniti hrvaški državi. To izjavo so v Vatikanu sprejeli ‘z velikim začudenjem’.

Papež in hrvaški premier sta se pogovarjala tudi o položaju hrvaške manjšine v Bosni in Hercegovini, minuli ponedeljek pa je bila v Rimu tudi konferenca ob dvajseti obletnici diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Hrvaško.
Po srečanju s papežem se je hrvaška delegacija sestala še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiem Bertonejem in vatikanskim zunanjim ministrom nadškofom Dominiqueom Mambertijem.

Na fotografiji: predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović (foto: Wikipedia)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh