Zapri
Iskanje

Papež: pogum in ustvarjalnost spodbujata upanje [VIDEO]

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 11. 2021 / 12:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 12:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež: pogum in ustvarjalnost spodbujata upanje [VIDEO]

Papež: pogum in ustvarjalnost spodbujata upanje [VIDEO]
Tema letošnjega festivala je »Drzni v upanju, ustvarjalni s pogumom« FOTO: Vatican Media
V Veroni se je sinoči začel 11. festival družbenega nauka Cerkve, ki ga je z video sporočilom odprl papež Frančišek.


Tema letošnjega festivala je »Drzni v upanju, ustvarjalni s pogumom«. Dogodek se bo zaključil v nedeljo, 28. novembra, s sveto mašo, ki jo bo v veronski stolnici daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Festival tokrat v ospredje postavlja ekonomske in socialne posledice izrednih zdravstvenih razmer.

Kot poroča Radio Vatikan, festival tokrat v ospredje postavlja ekonomske in socialne posledice izrednih zdravstvenih razmer. Po besedah predstavnika organizator festivala moramo »na prvo mesto postaviti skupno dobro in delati na človeku, da bi dosegli socialno zavest«.

Odprtje festivala v Veroni FOTO: Vatican Media

Papeževo video sporočilo

Papež je v video sporočilu udeležencem festivala izrazil svojo podporo izbrani tematiki, saj v teh zahtevnih časih potrebujemo različne spodbude za krepitev človeškega duha. Vse kristjane in ljudi dobre volje vabi, naj ne bodo dobrodelni zgolj zaradi videza in naj se ne vdajo v usodo, temveč naj pogumno uporabljajo svoje talente za dobro celotne skupnosti: »Ni pomembno, koliko talentov ima posameznik in kakšni so. Jezus zahteva, naj tvegamo in jih vložimo, da bi jih pomnožili. Ko ostanemo zaprti sami vase z edinim ciljem, da bi ohranili obstoječe, smo za evangelij poraženci: pravzaprav nam bo vzeto tudi tisto, kar je ostalo. Smelost, upanje in pogum so besede, ki opisujejo kristjanovo duhovnost.«

V teh zahtevnih časih potrebujemo različne spodbude za krepitev človeškega duha.

Po papeževih besedah smo v obdobju epidemije lahko spoznali, kako je naše življenje povezano z običajnimi ljudmi, ki nas podpirajo: »Zdravniki, medicinske sestre in tehniki, lekarnarji, zaposleni v trgovskih središčih, pri komunali, negovalci, prevozniki, moški in ženske, ki se trudijo pri servisnih in varnostnih službah, prostovoljci in duhovniki, redovnice … so vsekakor spisali odločne zgodbe naše skupne zgodovine, saj so razumeli, da se nihče ne more rešiti sam.«

In njihovi talenti so uporabljeni za rodovitnost: to je upanje, ki ustvarjalnost podpira in usmerja z drznostjo in pogumom, je pojasnil sveti oče ter znova izrekel povabilo, da bi hodili v upanju, ki je »drzno, zna preseči osebno lagodje, varnost in plačilo, ki zožujejo obzorje, da bi se odprli velikim idejam, zaradi katerih je življenje lepše in vrednejše«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh