Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ponovno poziva k miru med nasprotniki v Libiji in na Slonokoščeni obali

Objava: 07. 04. 2011 / 07:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ponovno poziva k miru med nasprotniki v Libiji in na Slonokoščeni obali

Po podatkih UNICEF-a v Liberiji pričakujejo okoli pol milijona beguncev s Slonokoščene obale.

Papež Benedikt XVI. je izrekel nujen mirovni poziv nasprotnim stranem v Libiji in na Slonokoščeni obali. Kot je dejal ob zaključku včerajšnje splošne avdience na Trgu sv. Petra v Vatikanu, nasilje in sovraštvo vedno pomenita poraz.

Po besedah svetega očeta je potrebno ustaviti nadaljnje prelivanje krvi, vsi udeleženci pa naj bi si prizadevali za miroljubno rešitev spora. Kot je dejal sveti oče, z zaskrbljenostjo spremlja dramatične dogodke, ki jih živijo prebivalci obeh držav, in moli za žrtve ter je blizu vsem, ki trpijo.

Papež je izrazil upanje, da bo kardinal Peter Turkson kot njegov odposlanec kmalu lahko pripotoval na Slonokoščeno obalo, da bi tamkajšnjim ljudem izrazil znamenje papeževe solidarnosti z njihovo deželo. Kardinal Turkson je trenutno v sosednji Gani, saj nenehni spori med sprtima stranema na Slonokoščeni obali ne dovoljujejo potovanj v nekdanjo prestolnico Abidžan, kjer so kardinala pričakovali minuli konec tedna.

Mednarodna skupnost držav medtem zvišuje pritisk na sprte strani na Slonokoščeni obali. V sporu med izvoljenim predsednikom Alassanom Ouattaro in njegovim predhodnikom Laurentom Gbagbo se že izrisuje rešitev; Gbagbo se s francoskim zunanjim ministrstvom dogovarja, da bi zapustil državo.

Človekoljubne organizacije se bojijo premajnih zmogljivosti pri oskrbi civilistov na sprtih območjih, saj je po podatkih svetovne organizacije trenutno na begu že več kot milijon ljudi. Številni so zavetje poiskali v sosednjih državah Liberiji in Maliju. Po podatkih UNICEF-a naj bi v Liberiji v prihodnjih tednih pričakovali okoli pol milijona novih prebežnikov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh