Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poostril preprečevanje korupcije v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 04. 2021 / 06:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2021 / 06:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež poostril preprečevanje korupcije v Vatikanu

Papež poostril preprečevanje korupcije v Vatikanu

Vatikanski uslužbenci lahko odslej sprejmejo darilo v vrednosti največ 40 evrov.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je svoje vodilne sodelavce v rimski kuriji odslej zavezal k upoštevanju še strožjih etičnih predpisov pri vprašanju financ, včerajšnje poročanje spletnega portala Vatican News povzemajo pri avstrijskem Kathpressu. V Vatikanu so namreč včeraj objavili nov odlok v obliki dokumenta motu proprij, ki vodilnim sodelavcem kurije prepoveduje vlaganje denarja v davčne oaze ali sodelovanje pri etično spornih naložbah. Poleg tega zaposleni v Vatikanu odslej lahko sprejmejo le darila v vrednosti največ 40 evrov.

Vsak vodilni sodelavec v kuriji mora pred imenovanjem na položaj zagotoviti oz. dokazati, da nikoli ni bil obsojen zaradi korupcije, prevare, terorizma, pranja denarja, utaje davkov ali izkoriščanja mladoletnih, in da proti njemu ni odprta kakršna koli preiskava v zvezi z navedenimi kršitvami. Motu proprij je v veljavo stopil ob objavi; dopolnjuje pa dokument iz junija 2020, s katerim je papež uvedel nova pravila glede sklepanja javnih pogodb v Vatikanu.

Papež: korupcija na področju javnih naročil se lahko kaže v različnih oblikah

Novi odlok je potreben, je pojasnil papež Frančišek, ker se »korupcija na področju javnih naročil lahko kaže v različnih oblikah«. Zato morajo biti mednarodni predpisi in prakse za sodelavce na ključnih položajih javnega sektorja še posebej pregledni. Na ta način bo mogoče preprečevati in odpravljati nasprotja interesov, klientelizem in korupcijo na splošno.

Novi predpisi se nanašajo na vse vodilne položaje: kardinale, ki so na čelu vatikanskih dikasterijev, pa tudi namestnike vodilnih s petletnimi izvršnimi pogodbami. Veljajo tudi za vse, ki imajo pravne ali nadzorne zadolžitve ali nadzorno funkcijo. Ti morajo ob zaposlitvi in nato vsake dve leti podpisati ustrezno izjavo, ki jo vložijo v njihovo personalno mapo. Resničnost podatkov bo preverjalo vatikansko državno tajništvo. V primeru kršitev bodo zaposleni odpuščeni z delovnega mesta in bodo morali odgovarjati za povzročeno škodo.

Novi odlok je sestavni del splošne uredbe rimske kurije. Uprava Vatikanske države in njena sodišča ter druge ustanove zunaj kurije morajo svoja pravila v naslednjih 90 dneh uskladiti z omenjenim motu proprijem.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh