Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova vatikanska pravila za sklepanje javnih pogodb

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2020 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2020 / 12:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova vatikanska pravila za sklepanje javnih pogodb

Nova vatikanska pravila za sklepanje javnih pogodb

Motu proprij: papež si želi preglednosti in nadzora v vatikanskih finančnih transakcijah.

Foto: Vatican Media

V Vatikanu so včeraj objavili nov dokument o preglednosti, nadzoru in konkurenčnosti postopkov prisojanja javnih pogodb Svetega sedeža in Države mesta Vatikan. Kot poroča avstrijski Kathpress, se besedilo v obliki motu proprija ravna po trenutno veljavnih merilih, v veljavo pa naj bi stopilo 1. julija letos. Dokument vsebuje okoli sto členov in naj bi poenotil delovanje rimske kurije, vatikanske države in drugih ustanov Svetega sedeža pri sklepanju finančnih transakcij.

Papež Frančišek nove ukrepe utemeljuje z »možnostjo občutnega privarčevanja stroškov«. Pristojni, ki v Vatikanu sprejemajo odločitve za sklepanje javnih pogodb in izvajanje finančnih transakcij, bodo morali pri svojem delu ravnati kot »skrbni družinski očetje«, je opozoril sveti oče. Nova pravila temeljijo na veljavnih mednarodnih predpisih, kot je recimo Konvencija Združenih narodov proti korupciji, in so posebej prilagojena za vatikanske razmere.

Reforma se po eni strani dogaja v luči trenutne koronakrize, ki je Vatikanu povzročila milijonske izgube in prinesla potrebo po novih varčevalnih ukrepih. Po drugi strani pa si papež Frančišek že več let prizadeva, da bi na novo in učinkoviteje uredil vatikansko gospodarstvo in finance. Poleti 2018 je sveti oče javno spodbudil k spremembi miselnosti pri upravljanju dobrin, saj na tem področju pogreša potrebno preglednost.

Navdihujoče načelo novega besedila je »marljivost dobrega družinskega očeta«

Po navedbah Radia Vatikan je novi dokument sad usklajenega skupnega dela, ki ga je vodilo Državno tajništvo med različnimi ustanovami rimske kurije, kot so Svet za ekonomijo, Tajništvo za ekonomijo, Ustanova za upravljanje s premoženjem apostolskega sedeža (APSA) in Governatorat Države mesta Vatikan. Gre za enoten zakonik, ki presega dosedanje predpise posameznih resničnosti in bo veljal za vse ustanove Svetega sedeža in Države mesta Vatikan.

Ta merila se tako uvrščajo med najbolj napredne mednarodne zakonodaje na tem področju. Navdihujoče načelo novega besedila je marljivost dobrega družinskega očeta, ki si želi učinkovito in etično upravljati s svojimi viri in ki istočasno spodbuja preglednost, nadzor in pošteno obravnavanje prave konkurenčnosti med tistimi, ki želijo vzpostaviti gospodarski odnos z zainteresiranimi ustanovami.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh