Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil razglasitev dveh novih svetnikov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 05. 2022 / 19:03
Oznake: Cerkev, Papež, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2022 / 19:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potrdil razglasitev dveh novih svetnikov
Bl. Janez Krstnik Scalabrini. FOTO: Vatican Media

Papež potrdil razglasitev dveh novih svetnikov

Papež Frančišek je danes med avdienco s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov, potrdil odloke, na podlagi katerih v vesoljni Cerkvi med drugim dobimo tudi dva nova svetnika.

Sveti oče je potrdil osem odlokov, s katerimi bodo sedmim Božjim služabnikom priznane junaške kreposti, španski laikinji pa bo priznan čudež in s tem odprta pot za beatifikacijo. Kot poroča Radio Vatikan, se je papež odločil tudi sklicati konzistorij za kanonizacijo bl. Janeza Krstnika Scalabrinija in bl. Artemida Zattija.

Čudež je priznan na priprošnjo Božje služabnice Concepción Barrecheguren y García, vernice laikinje, rojene v Granadi v Španiji 27. novembra 1905, kjer je tudi umrla 13. maja 1927.

Na seznamu Božjih služabnikov, ki so jim priznane junaške kreposti, so:

Teofilo Bastida Camomot, naslovni nadškof Marcianopolija, ustanovitelj kongregacije hčera svete Terezije, rojen 3. marca 1914 v kraju Cogon Carcar (Filipini) in umrl 27. septembra 1988 v Magtalisayu di San Fernandu (Filipini).

Luigi Sodo, škof v Telesu-Cerretu Sanniti, rojen 26 maja 1811 V Neaplju (Italija) in umrl 30. julija 1895 v Cerretu Sannitu (Italija).

Giuseppe Torres Padilla, škofijski duhovnik, soustanovitelj kongregacije sester družbe križa, rojen 25. avgusta 1811 v San Sebastiánu de La Gomeri (Španija) in umrl 23. aprila 1878 v Sevilji (Španija).

Giampietro iz Sesta San Giovannija (Clemente Recalcati), duhovnik profes iz reda kapucinov, ustanovitelj kongregacije sester misijonark kapucink sv. Frančiška Asiškega v Braziliji, rojen 9. septembra 1868 v kraju Sesto San Giovanni (Italija) in umrl 5. decembra 1913 v Fortalezi (Brazilija).

Alfredo Morganti (znan kot Berta), duhovnik profes iz reda frančiškanov, rojen 5. junija 1886 v kraju Pianello di Ostra (Italija) in umrl 2. oktobra 1969 v Sassoferratu (Italija).

Marianna Presvete Trojice (Allsopp González-Manrique), soustanoviteljica sester Presvete Trojice, rojena 24. novembra 1854 v Tepicu (Mehika) in umrla 15. marca 1933 v Madridu (Španija).

Giovanna Woynarowska, vernica laikinja, rojena 10. maja 1923 v kraju Piwniczna (Poljska) in umrla 24. novembra 1979 v Krakovu (Poljska).

Grob bl. Janeza Krstnika Scalabrinija. FOTO: Wikipedia

Papež Frančišek je med avdienco s kardinalom Semerarom potrdil tudi glasovanje rednega zasedanja kardinalov in škofov za kanonizacijo bl. Janeza Krstnika Scalabrinija, škofa Piacenze, ustanovitelja kongregacije misijonarjev sv. Karla in kongregacije sester misijonark sv. Karla Boromejskega, rojenega v kraju Fino Mornasco (Italija) 8. julija 1839 in umrlega 1. junija 1895 v Piacenzi (Italija). Sveti oče je obenem sklenil sklicati konzistorij, na katerem bodo obravnavali tudi kanonizacijo bl. Artemida Zattija.

Nalaganje
Nazaj na vrh