Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil skupnost s koptskim katoliškim patriarhom

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 01. 2013 / 10:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež potrdil skupnost s koptskim katoliškim patriarhom

Benedikt XVI. je novoizvoljenega patriarha Ibrahima Izaka Sidraka priznal kot poglavarja z Rimom združene orientalske Cerkve.

Papež Benedikt XVI. je novemu katoliškemu koptskemu patriarhu, sedeminpetdesetletnemu Ibrahimu Izaku Sidraku, minuli konec tedna zaupal vodenje omenjene cerkvene skupnosti. Sinoda z Rimom združene orientalske Cerkve je v preteklih dneh na srečanju v Kairu za svojega poglavarja izvolila dosedanjega škofa iz Minye. Po določilih vzhodnocerkvenega prava mora sinoda nato za potrditev svoje odločitve prositi še papeža. Benedikt XVI. je njeno odločitev v celoti podprl.

Pred tem je sinoda, prav tako v dogovoru s papežem, potrdila odstop dosedanjega patriarha, sedeminsedemdesetletnega kardinala Antoniosa Naguiba, ki se je s položaja umaknil iz zdravstvenih razlogov.

Novi koptski katoliški patriarh Ibrahim Izak Sidrak se je rodil 19. avgusta 1955 v kraju Beni Kliker v osrednjem Egiptu, filozofijo in teologijo je študiral v Kairu in Rimu. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1980. med leti 1990 in 2001 je Sidrak vodil bogoslovno semenišče Maadi v Kairu, leta 2002 je bil imenovan za župnika tamkajšnje koptske stolnice, istega leta pa še za škofa v Minyi.

Koptska katoliška Cerkev šteje okoli dvesto tisoč članov. Pravoslavna koptska Cerkev s svojim novim patriarhom Tavadrosom s sedmimi do desetimi milijoni vernikov predstavlja največjo krščansko skupnost v deželi ob Nilu. Patriarh Tavadros si vse od nastopa novega položaja prizadeva za tesnejše ekumensko sodelovanje in okrepljen skupni nastop kristjanov v Egiptu.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh