Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poudaril pomen Svetega Duha in imenoval nove kardinale

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 05. 2022 / 15:35
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2022 / 15:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež poudaril pomen Svetega Duha in imenoval nove kardinale
Konzistorij za umestitev novih kardinalov. FOTO: Vatican Media

Papež poudaril pomen Svetega Duha in imenoval nove kardinale

Papež Frančišek se je v današnjem nagovoru ozrl na praznik Gospodovega vnebohoda.

Jezusovo zemeljsko življenje je dopolnjeno ravno z vnebohodom, ki ga izpovedujemo tudi v veroizpovedi: »Šel je v nebesa, sedi na desnici Očetovi.« Kakšen pomen ima ta dogodek, kako naj ga razumemo? 

Jezus je na ta dan rekel svojim prijateljem, apostolom, da jim bo poslal Tolažnika. »Govori o Svetem Duhu, Tolažniku, torej o Njem, ki jih bo spremljal, jih vodil, jih podpiral v poslanstvu, jih branil med duhovnimi boji. Iz tega razumemo zelo pomembno stvar, da Jezus ne zapušča učencev. Gre v nebesa, a ne pusti nas samih. Še več, ravno zaradi tega, ker gre k Očetu, zagotavlja izlitje Svetega Duha, svojega Duha. Tudi v tem lahko vidimo Jezusovo ljubezen do nas, saj s svojo navzočnostjo noče omejevati naše svobode. S tem nam napravi prostor, ker resnična ljubezen vedno poraja bližino in ne zatira, je blizu. S tem ko gre Jezus v nebesa, namesto da bi ostal ob nekaterih s svojim telesom, postane blizu vsem s svojim Duhom,« pojasnjuje papež Frančišek. 

Sveti Duh napravlja Jezusa navzočega v nas ne glede na ovire časa in prostora ter nas tako napravlja za svoje priče v svetu.

Dalje papež pravi: »V istem dogodku Kristus stegne roke in blagoslovi apostole. To je duhovniško dejanje. Bog je vse od Aronovih časov zaupal duhovnikom nalogo, da blagoslavljajo ljudstvo. Evangelij nam želi povedati, da je Jezus veliki duhovnik našega življenja. Jezus gre k Očetu, da bi posredoval v našo korist in da bi mu predstavil našo človeškost. Tako so in bodo vedno z Jezusovo človeškostjo pred Očetovimi očmi naša življenja, naša upanja, naše rane.« 

»Pomislimo na dar Svetega Duha« 

»Dragi bratje in sestre, pomislimo danes na dar Svetega Duha, ki smo ga prejeli od Jezusa, da bi bili priče evangelija. Vprašajmo se, če to res smo, in tudi, če smo sposobni ljubiti druge tako, da jih puščamo svobodne in jim napravljamo prostor. In še, ali znamo biti priprošnjiki za druge, oziroma, ali znamo moliti za njih in blagoslavljati njihova življenja? Ali pa se nasprotno poslužujemo drugih za svoje interese? Naučimo se sledečih stvari: redno moliti, posredovati za upanje in ob trpljenju sveta prositi za mir. Blagoslavljajmo tudi s pogledom in besedami vse, ki jih vsak dan srečujemo,« nas spodbuja papež. 


Papež Frančišek imenoval tudi nove kardinale

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče dejal: »V ponedeljek in torek, 29. in 30. avgusta, bo srečanje vseh kardinalov, na katerem bomo razmišljali o novi apostolski konstituciji Praedicate evangelium. V soboto, 27. avgusta, pa bom imel konzistorij za umestitev novih kardinalov.«

Sveti oče je že predstavil imena 16 novih kardinalov, kardinalskemu zboru pa bo pridružil še pet drugih cerkvenih dostojanstvenikov. 


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh