Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poudarja pomen enotnosti med kristjani

Objava: 20. 03. 2009 / 09:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poudarja pomen enotnosti med kristjani

Papež Benedikt XVI. je tudi v Kamerunu poudaril pomen ekumenskega gibanja. Pri sredinem večernem ekumenskem bogoslužju v baziliki Marije, kraljice apostolov v Yaoundeju je povedal, da se moramo osredotočati na Kristusa, ‘saj smo v njem poklicani, da se razumemo kot otroci enega Očeta’. Bogoslužja so se udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva, katoliški škofje, duhovniki, diakoni in redovniki ter redovnice.

Poleg povabljenih gostov v notranjosti bazilike se je na prostornem vrtu okoli zgradbe zbralo več tisoč vernikov. Navdušenje se je stopnjevalo, ko so ob koncu večernega bogoslužja duhovniki, redovniki in semeniščniki v lokalnem jeziku Ewondo zapeli pesem v afriških sakralno-sodobnih zvokih. Pred tem so zbrani obhajali klasično bogoslužje ob zvokih gregorijanskih spevov.

Kot rdečo nit vseh, ki si v Cerkvi prizadevajo za edinost, je papež za zgled postavil življenje svetega Jožefa. Njegov primer nam kaže, da le če v polnosti izpolnjujemo Božjo voljo, lahko sodelujemo v Božjem načrtu združevanja vseh ljudi v eno družino, eno Cerkev. Papež je pozval tudi vse kamerunske duhovnike, naj se zgledujejo po svetem Jožefu. Čeprav ni bil Jezusov biološki oče, je v polnosti izvrševal svojo očetovsko dolžnost. Biti oče pomeni predvsem služiti življenju in razvoju.

V prostorni baziliki je poleg papeža, tako kot že pri sprejemu na letališču, največ pogledov pritegnila žena kamerunskega predsednika, ‘Madame Chantal’, s svojo visoko zlatordečo pričesko in oblečena v barvo pistacije. Drobna posebnost pri protokolu je dala vedeti, da je v Kamerunu ‘številka 1’ trenutno papež: predsednik Biya in njegova žena sta ob koncu bogoslužja prva zapustila baziliko, papež je odšel kasneje, kot ‘hišni gospodar’.

Bazilika Marije, kraljice apostolov v mestnem predelu Mvolye je za Kamerun posebnega pomena. Zgrajena je na Marijinem griču, kjer je leta 1901 palotinec Heinrich Vieter postavil svoje šotore, leta 1906 pa je pomagal pri gradnji prve cerkve na tem griču. Oče Vieter je bil leta 1890 imenoven za prvega apostolskega vikarja v Kamerunu, leto dni pred tem pa je bil v bavarskem Eresingu krščen prvi kamerunski katoličan moderne dobe po imenu Andreas Johannes Maria Mbange. Njegov krstni boter je bil katoliški poslanec Ludwig Windhorst, neutrudni borec proti Bismarckovi Nemčiji.

V osemdesetih letih 20. stoletja je dal takratni yaoundski nadškof, Jean Zoa, na Marijinem griču zgraditi novo cerkev, ki bi lahko sprejela 4000 vernikov. Ker evangelizacija Kameruna izhaja s tega griča, ima bazilika posebno mesto v srcih Afričanov. Sveta vrata bazilike se odpro le enkrat na leto.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh