Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozdravil potrditev verske svobode pred 1.700 leti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 05. 2013 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pozdravil potrditev verske svobode pred 1.700 leti

Pozdravna poslanica kardinalu Scoli ob ekumenskem slavju v Milanu.

Papež Frančišek je pred 1.700 leti podpisani Milanski edikt, ki je zagotovl versko svobodo v Rimskem cesarstvu, označil kot osrednje dejanje, ki je sprožilo širjenje krščanstva. Zaradi 'daljnovidnosti' tedanjih civilnih oblasti se je sporočilo evangelija neovirano in brez predsodkov lahko širilo po Evropi, Vzhodu in po vsem svetu, je zapisano v poslanici, ki so jo minulo sredo objavili v Vatikanu.

Sveti oče je zapis namenil slavju ob jubileju zgodovinskega sporazuma marca 313 med cesarjem Konstantinom Velikim in vladarjem Licinijem v Milanu, ki se ga je udeležil tudi ekumenski patriarh Bartolomej I.

Z Milanskim sporazumom, ki je zagotovil svobodo veroizpovedi v Rimskem cesarstvu, je bil položen temeljni kamen za razvoj krščanske civilizacije v Evropi, je zapisano v poslanici milanskemu nadškofu kardinalu Angelu Scoli, ki jo je podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Papež Frančišek v njej pošilja tudi posebne 'bratske pozdrave' poglavarju pravoslavnega krščanstva, patriarhu Bartolomeju.

Patriarh Bartolomej I. in kardinal Scola sta včeraj obhajala skupno ekumensko bogoslužje v milanski baziliki sv. Ambroža. Kardinal Scola je svojemu gostu iz Carigrada izročil izvod novega Ambrozijanskega evangeliarija in relikvije zgodnjecerkveega svetnika in cerkvenega učitelja Ambroža (339-397) in drugih milanskih pričevalcev vere. Po zaključku bogoslužja sta oba cerkvena voditelja v kripti bazilike počastila tam shranjene relikvije svetih Ambroža ter Gervazija in Protazija.

Bartolomeja I. med njegovim obiskom v Milanu spremlja delegacija, v kateri so med drugim metropolit Apostolos iz Derkoja in Genadij iz Benetk. Iz Vatikana je v Milano odpotoval tajnik Papeškega sveta za edinost med kristjani, škof Brian Farrell.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh