Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva k dialogu med Cerkvijo in umetnostjo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 23. 11. 2012 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poziva k dialogu med Cerkvijo in umetnostjo

Lepota vere je 'vitalni življenjski živec in poslednje obzorje' za ustvarjanje lepega v umetnosti.

Papež Benedikt XVI. je pozval k intenzivnejšemu dialogu med katoliško Cerkvijo in umetniki. Tovrsten pogovor je 'nujen in neizogibno potreben', je zapisano v posebnem pismu, ki so ga v teh dneh predstavili v Vatikanu. Sleherna oblika pristne umetnosti prispeva h globljemu razumevanju človeka in sveta, meni papež. Lepota vere pa je 'vitalni življenjski živec in poslednje obzorje' za ustvarjanje lepega v umetnosti. Benedikt XVI. je obenem pozval umetnike, naj darujejo svoj prispevek k novemu 'krščanskemu humanizmu'. Kot 'čuvaji lepote sveta' so lahko tudi oni na poseben način pričevalci za lepoto vere.

Sveti oče je pismo napisal udeležencem javnega zasedanja papeških akademij minulo sredo v italijanski prestolnici. Ena izmed programskih točk je bila tudi predstavitev nove akademije za latinstvo, ki jo je Benedikt XVI. ustanovil 10. novembra letos. Novo akademijo je predstavil njen prvi predsednik Ivano Dionigi. Izvedenec za latinski jezik poučuje latinsko knjićevnost na univerzi v Bologni in je obenem tudi tamkajšnji rektor.

V Vatikanu je enajst papeških akademij. Med njimi so najbolj znane akademija znanosti, akademija za družbene vede in akademija za življenje. Skupaj predstavljajo t.i. 'Think Tank' Vatikana. Njihovi člani so ugledni znanstveniki z vsega sveta, med njimi tudi nekatoličani.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh