Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva k zmernosti – ne le pri uživanju alkohola [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 04. 2024 / 12:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2024 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež poziva k zmernosti – ne le pri uživanju alkohola [VIDEO]
V življenju je dobro za vse stvari najti pravo mero, svetuje papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Papež poziva k zmernosti – ne le pri uživanju alkohola [VIDEO]

Papež Frančišek je pri katehezi med današnjo splošno avdienco govoril o zmernosti: ta je po njegovih besedah nepogrešljiva za sožitje z drugimi ljudmi, še posebej v družini. Ob koncu kateheze je izrekel nujen poziv k prenehanju mučenja zapornikov.

Sveti oče zmernost priporoča v življenju na splošno. »Koliko ljudi, ki so nenasitno želeli poskusiti vse, je ob tem izgubilo okus za vse!« je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal zbranim na vatikanskem Trgu sv. Petra. Bolje je najti pravo mero: »Da bi uživali v dobrem vinu, ga je bolje uživati v majhnih požirkih, ne pa izpiti vsega naenkrat.«


Papež poziva tudi k zmernosti medsebojnih odnosov, posebej v družinskem življenju, kjer so zavore manjše, in ljudje tvegajo, da ne bodo obvladovali napetosti, razdražljivosti ali jeze. Obstaja čas, ko je treba govoriti, in čas, ko je treba molčati, pri obeh pa je potrebno pravo ravnovesje, svetuje 87-letni cerkveni voditelj, ki je odraščal v družini s štirimi sorojenci.

Zmernost pa ne pomeni, da se z vsem soočamo z nasmehom. Včasih moramo pokazati tudi ogorčenje. Primeren očitek pogosto bolj zaleže kot kisel in zamerljiv molk. Uravnotežen človek ve, da ni nič bolj neprijetnega od popravljanja bližnjega, obenem pa se zaveda tudi te nujnosti: v nasprotnem primeru je zlu dana prosta pot. »Uravnotežen človek je zavezan absolutnim načelom in se zavzema za vrednote, o katerih se ni mogoče pogajati, obenem pa zna razumeti ljudi in do njih pokazati empatijo,« je dejal sveti oče.

Zmernost je dragocena in redka lastnost, ki pa nikakor ni dolgočasna in brez veselja.

Zmernost je dragocena in redka lastnost, ki pa nikakor ni dolgočasna in brez veselja. »Nasprotno, omogoča nam, da bolje uživamo v dobrinah življenja: v druženju za mizo, v nežnosti nekaterih prijateljstev, v zaupanju modrih ljudi, v čudenju nad lepoto stvarstva,« je sklenil papež.

»Da bi uživali v dobrem vinu, ga je bolje uživati v majhnih požirkih, ne pa izpiti vsega naenkrat.« FOTO: Vatican Media

Poziv k prenehanju mučenja zapornikov

V nagovoru po katehezi je papež izrekel nujen poziv k prenehanju mučenja zapornikov: ta so »strašna in nečloveška«, je dejal Frančišek. Toliko je mučenja, ki krši človekovo dostojanstvo, in toliko je žrtev. Pozval je tudi k izpustitvi vseh vojnih ujetnikov in spomnil na vse ljudi, ki živijo na vojnih območjih - v Sveti deželi in v »mučeniški Ukrajini«.

Nalaganje
Nazaj na vrh