Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: »Brez pravičnosti ni miru« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 04. 2024 / 12:05
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2024 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: »Brez pravičnosti ni miru« [VIDEO]
Papež Frančišek z izvodom Nove zaveze padlega ukrajinskega vojaka. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: »Brez pravičnosti ni miru« [VIDEO]

Pravičnost je »temeljnega pomena za mirno sožitje v družbi,« je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu poudaril papež Frančišek.

»Svet brez zakonov, ki urejajo pravičnost, bi bil svet, v katerem ni mogoče živeti, podoben bi bil džungli,« je pred več tisoč romarji in obiskovalci na Trgu sv. Petra po navedbah spletnega portala Vatican News danes dejal sveti oče. »Brez pravičnosti ni miru! Kajti če se pravičnosti ne spoštuje, prihaja do sporov. Brez pravičnosti prevlada pravica močnejšega nad šibkejšim, to pa ni pravično.«

Trg sv. Petra je še praznično okrašen. FOTO: Vatican Media

»Družbena krepost par excellence«

Papež se v svojih katehezah med sredinimi splošnimi avdiencami trenutno osredinja na grešna nagnjenja in kreposti: danes je izpostavil pravičnost kot drugo od t. i. glavnih kreposti. Gre za »družbeno vrlino par excellence«, umetnost ravnotežja, katere končni cilj je obravnavati vsako osebo v skladu z njenim dostojanstvom. To velja v velikem kot tudi malem, torej v sodni dvorani in v vsakdanjem življenju.


Brez maske

Pravičnost … »ustvarja iskrene odnose z drugimi; udejanja evangeljsko zapoved, po kateri mora biti krščanski govor 'da, da, ne, ne; kar je več kot to, je od hudega' (Mt 5,37). Polovične resnice, prebrisan govor, katerega namen je prevarati bližnjega, zadržanost, ki prikriva prave namene, niso drža, ki bi ustrezala pravičnosti. Pravičen človek je pokončen, preprost in neposreden, ne nosi nobene maske, pokaže se takšen, kakršen je, in govori resnico.«

Papežev nagovor tokrat ni bil daleč od besed Martina Luthra Kinga o njegovih sanjah (»I had a dream«).

In ne skrbi le za svoj napredek in blaginjo, temveč si prizadeva za dobrobit celotne družbe. »V nekaterih okoliščinah gre tako daleč, da žrtvuje svojo osebno blaginjo in to omogoči skupnosti. Želi si urejeno družbo, v kateri ljudje prinašajo ugled določenemu položaju in ne položaj ljudem.«

Kdor delavcem ne plačuje poštene plače, zagotovo ni pravičen človek, je nadaljeval Frančišek. Obenem pa »pravičniki niso moralisti, ki nosijo oblačilo nadzornika, temveč ljudje, 'lačni in žejni pravičnosti' (Mt 5,6), sanjači, ki v srcu gojijo željo po univerzalnem bratstvu«. Papežev nagovor tokrat ni bil daleč od besed Martina Luthra Kinga o njegovih sanjah (»I had a dream«).

Pozdrav množici zbranih romarjev ... FOTO: Vatican Media

»Lahkotno« premišljevanje

Frančiškovo premišljevanje je bilo tokrat nekoliko lahkotnejše, večinoma brez svetopisemske opore. Papež bi lahko recimo pojasnil, so zapisali pri Vatican News, »kaj Stara in Nova zaveza razumeta pod pojmom 'pravična oseba'«. Dejstvo, da se njegov stavek »Brez pravičnosti ni miru« nanaša na preroka Izaija (32,17), ni bilo posebej izpostavljeno.

Kdor išče bolj poglobljeno premišljevanje papeža Frančiška na temo pravičnosti, bo to našel v njegovi okrožnici »Vsi smo bratje« iz leta 2020.

Kdor išče bolj poglobljeno premišljevanje papeža Frančiška na temo pravičnosti, bo to našel v njegovi okrožnici »Vsi smo bratje« iz leta 2020, predlagajo pri vatikanskih medijih. Predvsem v sedmem poglavju Frančišek raziskuje napetost med pravičnostjo, odpuščanjem, kaznijo in usmiljenjem.

Papež se je kot običajno zapeljal med zbranimi romarji. FOTO: Vatican Media

Papež se je spomnil mladega vojaka iz Ukrajine

Ob koncu današnje avdience se je papež spomnil mladega ukrajinskega vojaka, ki je v vojni proti Rusiji padel star komaj 23 let. Vidno ganjen je pokazal rožni venec in izvod Nove zaveze, ki sta pripadala pokojnemu: »Ne pozabimo na trpečo Ukrajino: toliko mrtvih …,« je sveti oče povabil med pozdravi po katehezi. Romarjem, zbranim na Trgu sv. Petra, je pojasnil, da v rokah drži rožni venec in izvod Nove zaveze, zapuščino vojaka, ki je umrl v vojni. »Temu fantu je bilo ime Oleksandr - Aleksander: star je bil 23 let. Aleksander je bral Novo zavezo in psalme, v knjigi Psalmov pa je podčrtal Psalm 130: ' Iz globočine kličem k tebi, o Gospod, Gospod, usliši moj glas'. In ta 23-letni fant je umrl v vojni. Za seboj je pustil življenje. To sta njegov rožni venec in Nova zaveza, ki ju je bral in molil,« je dejal papež, vidno ganjen, nato pa vse povabil k tihi molitvi:

Papež je na avdienci 13. marca, ob enajsti obletnici začetka svojega pontifikata, v dar prejel rožni venec in izvod Stare zaveze padlega ukrajinskega vojaka.

»Rad bi, da se ob tej priložnosti vsi umirimo in pomislimo na tega mladeniča in številne druge, ki so umrli v tej norosti vojne. Vojna je vedno uničujoča. Spomnimo se jih in molimo zanje!«

Stvari padlega vojaka je papežu 13. marca, ob enajsti obletnici začetka njegovega pontifikata, podarila redovnica s. Lucía Caram, kontemplativna dominikanka argentinskega rodu. Papež jo je tistega dne pred splošno avdienco sprejel na zasebnem srečanju in s. Lucía je Frančišku izročila rožni venec in Sveto pismo ukrajinskega mladeniča.

Blagoslov romarjev na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Znova poziv k prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu

Glede razmer na Bližnjem vzhodu je papež znova pozval k »takojšnji prekinitvi ognja« ter obenem spodbudil k humanitarni pomoči za civilno prebivalstvo v Gazi. Izrazil je tudi globoko obžalovanje zaradi smrti humanitarnih delavcev minuli ponedeljek, ki so bili ubiti med razdeljevanjem humanitarne pomoči na območju Gaze. »Molim zanje in za njihove družine,« je zagotovil sveti oče in izpostavil pomen humanitarne pomoči prebivalcem na območju Gaze.

Zamišljeni papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh