Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež praznoval v ozkem krogu

Objava: 20. 04. 2009 / 09:49
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež praznoval v ozkem krogu

Papež Benedikt XVI. je minuli četrtek praznoval svoj 82. rojstni dan. Praznovanje je potekalo v ozkem krogu, uradnega praznovanja pa letos niso pripravili.

Papeža je v letni rezidenci v Castel Gandolfu za nekaj dni obiskal njegov brat, 85-letni Georg Ratzinger. Sveti oče je tam preživel minuli teden, da si opomore od naporov velikonočnega praznovanja.

Kot je sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, so v četrtek zjutraj papeža obiskali nekateri zastopniki rimske kurije: državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, 'zunanji minister' Dominique Mamberti in njegov namestnik Pietro Parolin ter 'notranji minister' Fernando Filoni.

Poleg številnih politikov je svoje voščilo papežu poslal tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, v katerem se mu je še prav posebej zahvalil za skrb za številne žrtve nedavnega potresa v Abruzzih. Papež je 'potolažil celotno skupnost' in povsod razširil sporočilo velikonočnega upanja, je zapisal predsednik Napolitano. Izven italijanskih meja pa je sveti oče poslal pomembno sporočilo za premgovanje svetovne gospodarske krize.

Benedikt XVI. je bil rojen 16. aprila 1927, na veliko soboto, kot tretji otrok žandarja Josepha Ratzingerja (1877-1959) in njegove žene., kuharice Marie Ratzinger, rojene Peintner (1884-1963), v kraju Marktl na reki Inn nedaleč od nemško-avstrijske meje. Še istega dne je bil krščen v domači župnijski cerkvi sv. Osvalda.

Papež Benedikt XVI. se takole spominja svojega otroštva:
'Vera je bila sestavni del življenja, že prek skupne molitve. Molili smo ob vsakem obroku. Če je šolski urnik omogočal, smo šli tudi vsak dan k maši, ob nedeljah pa se je cela družina skupaj udeležila slovesnega bogoslužja. Kasneje, ko je bil oče že v pokoju, smo pogosto molili rožni venec; večinoma pa so starši kar zaupali šolski katehezi. Oče nam je kupoval čtivo; deležni smo bili denimo časopisa na praznik prvega svetega obhajila. Sploh nismo bili strogo versko vzgojeni; vero smo prejemali prek družinske molitve in z obiskovanjem cerkve.'

Benedikt XVI. je zdaj v starosti, ko je večina mož že starih očetov. Na 5. svetovnem srečanju mladih v španski Valenciji julija leta 2006 je zato prav posebej izpostavil vlogo starih staršev. Ker so njega že imenovali 'stari oče sveta', je poudaril izredno pomembno vlogo starih staršev v njihovih družinah. Svojim vnukom pogosto nudijo naklonjenost in nežnost, ki jo potrebuje vsak človek, nudijo pa jim tudi perspektivo časa, saj so spomin in bogastvo družin. Nikakor jih ne smemo izključiti iz družinskega življenja. Stari starši so zaklad, ki ga ne smemo skriti pred odraščajočo generacijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh