Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pred svetovnim dnevom bolnikov: za kulturo spoštljive oskrbe

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 01. 2023 / 14:51
Oznake: Cerkev, Papež, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2023 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pred svetovnim dnevom bolnikov: za kulturo spoštljive oskrbe
Oskrba Rohinj v begunskem taborišču v Indoneziji. FOTO: Vatican Media

Papež pred svetovnim dnevom bolnikov: za kulturo spoštljive oskrbe

Papež Frančišek poziva h kulturi spoštljive oskrbe bolnikov po vsem svetu in k prizadevanjem za zdravstveno varstvo za vsakega posameznika. Kot poudarja v poslanici ob letošnjem svetovnem dnevu bolnikov, sta stiska in osamljenost bolnih in trpečih poziv celotni skupnosti.

Papeževo sporočilo za letošnji 31. svetovni dan bolnikov, ki ga bomo obhajali 11. februarja, ima naslov »Poskrbi zanj - sočutje kot sinodalno izvajanje zdravljenja«, Vatikan pa ga je, kot običajno, objavil okoli mesec dni pred dejanskim datumom. Ko se ljudje znajdejo v položajih šibkosti in bolezni, je to za skupnost in celotno družbo priložnost, da udejanjamo bližino, sočutje in nežnost, opozarja papež v včeraj objavljenem besedilu. To je »Božji slog«, ki ga moramo izvajati skupaj, da se skupaj upremo »kulturi odmetavanja«.

Poskrbi zanj! - Sočutje in zdravljenje

Voditelj vesoljne Cerkve v tokratni poslanici izhaja iz prilike o usmiljenem Samarijanu, ki jo je že v svoji okrožnici »Vsi smo bratje« predlagal kot simbol bratske drže. Samarijan ne le poskrbi za žrtev, ampak k temu spodbudi tudi svoje bližnje. Papež se obrača na Cerkev, politiko in družbo ter vse poziva, naj si prizadevajo za kulturo zdravljenja in skrbi.

Potrebujemo molitev in več bližine trpečim, sočutja in skupne pozornosti do najšibkejših.

Stiska bolnikov je »poziv, ki razbija brezbrižnost in zavira korake tistih, ki gredo naprej, kot da nimajo sester in bratov«, piše papež ob letošnjem svetovnem dnevu bolnikov. Potrebujemo molitev in več bližine trpečim, sočutja in skupne pozornosti do najšibkejših. Namesto tega pa svet daje prednost načelom trga in moči, je kritičen papež, kar je po njegovih besedah »brezčutno« do osamljenosti in zapuščenosti bolnih in najšibkejših.

Zdravje za vse

V kulturi skrbi in bratstva pa se sočutje po mnenju papeža Frančiška ne sme izražati le na družbenih omrežjih in prek solidarnosti posameznikov, kar papež sicer izrecno pohvali. Frančišek poziva k sistemskim prizadevanjem in izboljšavam, da bi zdravje omogočili vsem ljudem. Sveti oče znova opozarja, kako je koronaepidemija »razkrila strukturne omejitve obstoječih družbenih sistemov«, to pa mora zdaj voditi k »dejavnemu iskanju strategij in sredstev v vsaki državi, da bi vsem zagotovili dostop do zdravljenja in temeljno pravico do zdravstvenega varstva«, je prepričan papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh