Zapri
Iskanje

Papež predstavil poslanico za svetovni dan bolnikov

Objava: 03. 12. 2009 / 20:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež predstavil poslanico za svetovni dan bolnikov

V njej je zapisal, da so bolniki, revni in trpeči ljubljenci Božjega kraljestva
Sveti oče Benedikt XVI. je v poslanici za 18. svetovni dan bolnikov, ki ga bo svet obeležil 11. februarja prihodnje leto, poudaril, da so bolniki, revni in vsi trpeči ljubljenci Božjega kraljestva, ki je kraljestvo upanja, sreče in življenja. Vsi vi, ki najbolj resno čutite težo križa, ste ljubljenci Božjega kraljestva, kraljestva upanja, sreče in življenja. Ste bratje trpečega Kristusa in z njim lahko, če želite, odrešite svet, je v poslanici zapisal papež, sklicujoč se na sporočilo revnim, bolnim in trpečim, ki so ga ob koncu drugega vatikanskega ekumenskega koncila zapisali koncilski očetje.

Sveti oče je tudi poudaril, da človeško trpljenje v skrivnosti Jezusovega pasijona, njegove smrti in vstajenja dobi smisel in polnost luči. Človeško trpljenje svoj vrhunec doseže v Kristusovem pasijonu. In istočasno vstopa v neko popolnoma novo razsežnost in nov red; spoji se namreč z ljubeznijo, s tisto ljubeznijo, ki spodbuja dobro, pridobivajoč ga tudi s slabega in sredi trpljenja, je zapisal Benedikt XVI. in vernike pozval, naj bodo po Jezusovem zgledu v različnih in vedno novih okoliščinah dobri Samarijani, hkrati pa je izrazil upanje, da bi bil svetovni dan bolnikov priložnost za velikodušnejše apostolsko služenje bolnikom.

Vsak kristjan je poklican, piše papež, da ponovno ter v različnih in novih kontekstih podoživi in zaživi priliko o dobrem Samarijanu. Jezus nas tudi danes po papeževih besedah kliče, naj se nagnemo k telesnim in duševnim ranam naših številnih bratov in sestra, ki jih srečujemo na ulicah sveta. Sveti oče na ta način kristjane spominja, da na podlagi Božje milosti, ki jo je treba živeti in sprejemati vsak dan, izkušnja trpljenja in bolezni lahko postane šola upanja. Trpljenju se torej, kot pravi Benedikt XVI., ni treba izogibati in pred bolečino ni treba bežati, pač pa gre za sposobnost sprejemanja trpljenja ter zmožnost v trpljenju zoreti in dozorevati.

Papež je v poslanici izpostavil tudi prizadevanja in napore Cerkve za bolne in trpeče, ki se izražajo v številnih in različnih zdravstvenih ustanovah. Cerkev namreč, kot je spomnil sveti oče, v trpečih in revežih vidi Kristusovo obličje, njeno delovanje na področju pomoči bolnikom in trpečim pa je še posebej potrebno v sedanjem kulturno-zgodovinskem trenutku in okolju, ki ga je treba ponovno prepojiti z evangeljskimi vrednotami, kot je zaščita človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.

11. februarja prihodnje leto bo svet obeležil že 18. svetovni dan bolnikov, katerega tema bo Cerkev v službi ljubezni do trpečih. Svetovni dan bolnikov se od leta 1982, ko ga je uvedel pokojni papež Janez Pavel II., obhaja na praznik lurške Matere Božje, na obletnico njenega prvega prikazanja pastirici Bernardki Soubirous v Lurdu 11. februarja leta 1858.

Poročilo povzemamo po vatikanskem radiu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh