Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež predstavnike britanske civilne družbe poziva k spodbujanju dialoga med vero in razumom

Objava: 20. 09. 2010 / 06:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež predstavnike britanske civilne družbe poziva k spodbujanju dialoga med vero in razumom

Včeraj popoldan pa je sveti oče obiskal anglikanskega primasa, canterburyjskega nadškofa Rowana Williamsa.

Osrednji dogodek drugega dne papeževega obiska v Združenem kraljestvu, katerega tema je Srce govori srcu, je bilo njegovo srečanje s predstavniki britanske civilne družbe, akademiki, kulturniki in podjetniki, ter z diplomatskim zborom in verskimi voditelji. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, je včerajšnje srečanje potekalo v skoraj tisoč let stari westminstrski dvorani. Sveti oče Benedikt XVI., ki ga je pozdravil predsednik angleškega Spodnjega doma John Bercow, je v svojem govoru zbrane pozval, naj si v vsak v skladu s svojimi pristojnostmi prizadeva za iskanje poti za spodbujanje dialoga med vero in razumom na vseh ravneh narodnega življenja.

Vera zakonodajalcem ne predstavlja težave, ki bi jo bilo potrebno rešiti, marveč dejavnik, ki bistveno prispeva k javni razpravi nekega naroda, je poudaril sveti oče in ob tem opozoril na vse večjo marginalizacijo vere, še posebej krščanske, ter na nespoštovanje pravice vernikov do verske svobode. Izpostavil je tiste, ki želijo utišati glas vere ali jo omejiti na zasebno področje, tiste, ki nasprotujejo obhajanju praznika Kristusovega rojstva, češ da to žali čustva pripadnikov drugih verstev in neverujočih, ter tiste, ki s ciljem, da bi odpravili diskriminacije, paradoksalno mislijo, da bi kristjani, ki delujejo na javnem področju, v določenih primerih morali delovati v nasprotju s svojo vestjo.

Benedikt XVI. je v govoru zbranim v najstarejši dvorani westminstrske palače, ki je bila zgrajena leta 1099 ter ki od leta 1883 gosti najpomembnejše državne in meddržavne dogodke, izpostavil še napredek na področju sodelovanja med Združenim kraljestvom in Svetim sedežem ter izrazil prepričanja, da tudi v državi, kjer se nahaja, obstajajo številna področja, na katerih lahko javne oblasti in Cerkev skupaj delujeta za dobro državljanov.

Papež je nato v palači Lambeth obiskal anglikanskega primasa canterburyskega nadškofa Rowana Williamsa. Na srečanju so bili navzoči tudi anglikanski in rimskokatoliški škofje z Anglije, Škotske in Walesa, ki so skupaj s papežem in nadškofom Williamsom po njunem srečanju v štiristo let stari knjižnici, eni najstarejših v Angliji, molili Gospodovo molitev.

Sveti oče je v svojem govoru izpostavil pomen ekumenizma ter njegove sadove pri spodbujanju miru in sožitja v svetu, za katerega se tako pogosto zdi, da se bo razkosal. Nadškofu Williamsu se je zahvalil za prijateljstvo in znaten napredek na različnih ravneh dialoga v zadnjih štiridesetih letih, odkar je začela delovati Mednarodna anglikansko-katoliška komisija. Papež je še pozval k molitvi za dar edinosti med Kristusovimi učenci, s pojasnilom, kako se je pri tem potrebno zavedati, da je edinost, ki jo želi Jezus Kristus, moč doseči le z molitvijo in s pomočjo delovanja Svetega Duha, ki brez prestanka obnavlja Cerkev in jo vodi k polnosti resnice.

Nadškof Williams pa se je v svojem govoru osredotočil na širški duhovni in misijonarski kontekst, v katerem se mora odvijati in rasti ekumenski dialog. Papežev obisk je označil za zgodovinski trenutek milosti in rasti v skupni poklicanosti katoličanov in anglikancev ter izrazil upanje, da bo navzočnost svetega očeta britanskim škofom dala sveže energije in vizijo za sodelovanje. Danes to vključuje pripravljenost na odzivanje na različne pojave v našem kulturnem okolju, ki skušajo krščansko vero predstaviti kot oviro človekovi svobodi in kot spotiko za človeški razum, je opozoril anglikanski primas in poudaril, da so vrata, skozi katera je mogoče vstopiti v resnično svobodo in resnično razumevanje, evangelij novega stvarstva v Jezusu Kristusu. To je bil prvi papeški obisk v palači Lambeth, ki je dom in uradni sedež canterburyskega nadškofa.

Katoliška Cerkev v Angliji je razdeljena na dve cerkveni provinci, na canterburyjsko in yorško, ki obsegata triinštirideset škofij Združenega kraljestva in petindvajset milijonov vernikov – ti predstavljajo približno triinštirideset odstotkov vsega prebivalstva. Anglikanska zveza medtem šteje osemdeset milijonov vernikov, ki živijo in delujejo v osemintridesetih avtonomnih provincah v stoštiriinšestdesetih deželah.

Včerajšnji dan apostolskega potovanja v Združeno kraljestvo je sveti oče Benedikt XVI. zaključil z ekumenskim bogoslužjem, ki ga je vodil skupaj z anglikanskim primasom canterburyskim nadškofom Rowanom Williamsom v westminstrski opatiji. Po večernicah je Benedikt XVI. vernike pozval, naj ostanejo zvesti Božji besedi ter izrazil hvaležnost Bogu za znatne napredke na področju prizadevanja za edinost med kristjani.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh