Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prejel novi svetovni atlas katoliške Cerkve

Objava: 07. 07. 2011 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež prejel novi svetovni atlas katoliške Cerkve

V Vatikanu je izšla šesta izdaja dela 'Atlas Hierarichicus'.

Papežu Benediktu XVI. so včeraj predstavili novi svetovni atlas katoliške Cerkve. Svetemu očetu je 'Atlas Hierarchicus' med zasebno avdienco izročil novi prefekt vatikanske Kongregacije za evangelizacijo narodov, nadškof Fernando Filoni, je poročala vatikanska tiskovna agencija Fides. V atlasu je predstavljena trenutna geografska razdelitev katoličanov po vsem svetu. Uvod v atlas je napisal papež Benedikt XVI., kar kaže na pomembnost tega dela, ki preko podrobnih statističnih podatkov, tabel in zemljevidov nazorno prikazuje zgodovinske značilnosti in sedanjo prisotnost katoliške Cerkve v svetu. Atlas Hierarchicus je nastal pod okriljem Kongregacije za evangelizacijo narodov ter v sodelovanju z vatikanskim generalnim tajništvom in Kongregacijo za vzhodne Cerkve.

Zadnja izdaja omenjenega atlasa je izšla leta 1922. Pri Svetem sedežu so se zavedali potrebe po posodobitvi podatkov, saj je od takrat prišlo do mnogih sprememb tako na krajevni kot svetovni ravni Cerkve: nastale so nove skupnosti, naraslo je število krščenih, ustanovljene so bile nove škofije in nadškofije. 'Atlas Hierarchicus', ki so ga intenzivno pripravljali štiri leta, poleg podrobnih statističnih podatkov za posamezno državo vsebuje še splošen prikaz porazdelitve katoličanov po svetu. Podatki so bili zbrani na podlagi letnih poročil Svetega sedeža, vatikanskega letopisa za leto 2009 in zemljevidov, ki so jih dale na razpolago različne kongregacije Rimske kurije. Atlas je bil izdan s pojasnili v italijanskem, angleškem, francoskem in španskem jeziku, izšel pa je pri založbi Papeške univerze Urbaniana.

Za 'očeta' katoliškega atlasa velja nemški misijonar p. Heinrich Emmerich (1901-84), ki je osnutek za atlas oblikoval v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Prvi katoliški atlasi so izšli pri založbi Sv. Gabrijela, p. Emmerich pa je kasneje v Rimu delal kot kartograf po naročilu papežev Janeza XXIII., Pavla VI. in Janeza Pavla II. Slednji je p. Emmerichu leta 1979 podelil častno nagrado za življenjsko delo.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh