Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež presenetil s pogovorom v »La Repubblici«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 10. 2013 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež presenetil s pogovorom v »La Repubblici«

Papež presenetil s pogovorom v »La Repubblici«

Eugenio Scalfari je v današnji izdaji časnika objavil pogovor s svetim očetom, ki sta ga imela 24. septembra v Vatikanu.

Tik pred prvim zasedanjem kardinalske komisije je papež Frančišek ponovil svojo željo po prenovi katoliške Cerkve in Vatikana. Osem kardinalov z vseh koncev sveta – t.i. Skupina C-8 – danes prvič zaseda s papežem, v današnji izdaji italijanskega dnevnika »La Repubblica« pa je objavljen obsežen pogovor s svetim očetom, v katerem ponovno pojasnjuje cilje svojega delovanja. Gre za drugi »maratonski« pogovor papeža Frančiška v zadnjih dveh tednih, potem ko je obsežen pogovor z njim objavila že jezuitska revija.

Papež v zadnjem pogovoru poudarja, da želi na poti prenove slediti korakom, ki jih je začrtal pokojni kardinal Carlo Martini, prav tako jezuit, ki je dejal: »Vem, da je pot v to smer dolga in naporna. Po njej moramo stopati odločno in trdno.«

V pogovoru z glavnim urednikom »La Repubblice« Eugeniem Scalfarom papež Sveti sedež označi kot »preveč vatikanocentričen«. Centrala vesoljne Cerkve se ukvarja z interesi Vatikana in ti naj bi bili »v veliki meri« še vedno tudi interesi vesoljne Cerkve. »Sam nisem tega mnenja. In vse bom storil, da se bo to spremenilo«, je poudaril papež Frančišek. Zgled sv. Frančiška Asiškega, ki si je želel misijonarske in uboge Cerkve, je danes aktualnejši kot kdaj koli prej.

Cerkev bi morala ponovno postati »občestvo Božjega ljudstva«, je poudaril sveti oče. Duhovniki so služabniki Božjega ljudstva in Sveti sedež bi moral, ne glede na svojo pomembno vlogo, služiti Cerkvi. Klerikalizem nima nikakršne veze s krščanstvom. To je pokazal že sveti Pavel, ki je kot prvi govoril s pogani, neverniki in pripadniki drugih religij. Če želimo spreobrniti druge, je to »čista neumnost«, je pojasnil Frančišek. Pomembno je, da drugemu prisluhnemo in spoznamo njegov svet, njegovo razmišljanje.

Papež se je z levoliberalnim izdajateljem časnika »La Repubblica« pogovarjal pred tednim dni v Vatikanu, pogovor pa so v celoti objavili v današnji izdaji časnika. Pred nekaj tedni sta si papež in Scalfari v časniku izmenjala tudi daljša javna pisma.

Poleg vatikanske reforme sta sveti oče in Scalfari govorila še o številnih drugih temah. Omenila sta najhujše zlo na svetu danes, papež ob tem navaja brezposelnost mladih in osamljenost ostarelih. Pogovor je tekel o bratstvu, rimski kuriji, teologiji osvoboditve, protiklerikalizmu, Frančišek pa kot svoje najljubše svetnike navaja Pavla, Avguština, Benedikta, Tomaža Akvinskega, Ignacija in seveda Frančiška. Sogovornika sta se dotaknila tudi konklava, milosti, svetega Frančiška Asiškega, Cerkve kot manjšine, politike, verujočih in neverujočih.

Vir: Kathpress / RV

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh