Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Ste preverili stanje »olja« svoje duše? [VIDEO]

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 12. 11. 2023 / 12:58
Oznake: Maša, Molitev, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2023 / 13:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Ste preverili stanje »olja« svoje duše? [VIDEO]
Branje nam, je dejal papež, ponuja prispodobo o smislu življenja vsakega človeka. FOTO: Vatican Media

Papež pri angelusu: Ste preverili stanje »olja« svoje duše? [VIDEO]

Papež Frančišek je pred nedeljsko molitvijo Angelovega češčenja razmišljal o priliki o desetih devicah in poudaril, da je treba biti pripravljen, tako da gojimo »olje« duše in vsak dan posvetimo čas tistemu, kar je resnično pomembno in nas približuje.

Papež Frančišek je vernike pozval, naj vsak dan hranijo »olje duše«, da bi bili pripravljeni na Gospoda in na druge. 

Deset devic in njihove svetilke

Ob prehodu desetih devic, ki čakajo na ženina, jih je pet prineslo dovolj olja za svoje svetilke za čakanje, medtem ko je olja ostalih petih zmanjkalo. Pet devic, ki so pripravljene na ženinov prihod, je nagrajenih.

Medtem ko je priznal, da so vse te družice tam, da sprejmejo ženina, saj so »tam s svojimi svetilkami in čakajo«, je papež dejal, da je razlika med modrimi in nespametnimi povezana s pripravo. Modri, je opazil sveti oče, so s svojimi svetilkami vzeli bučke z oljem, to je »nevidni element, ki ustvarja svetlobo«, po drugi strani pa nespametni tega niso storili.

Papež: Prava modrost je v skrbi za nevidne 

Papež poziva vernike, naj prepoznajo pomen te priložnosti v svojem življenju. Opozarja, da četudi se trudimo za zunanji videz in vtis na druge, je prava modrost v skrbi za nevidne, a pomembne stvari, predvsem za srce, kot nas uči Jezus.

Jezus pravi, da je življenjska modrost drugje: v skrbi za tisto, kar se ne vidi, a je pomembnejše, skrbi za srce. (papež Frančišek) 

Papež je to modrost poimenoval »skrbništvo nad notranjim življenjem«, ki se zna ustaviti in prisluhniti svojemu srcu, paziti na lastne misli in občutke ter dati prostor tišini in poslušanju. 

Pozorno negujte »olje duše«

Papež me drugim še opozarja, naj se ljudje izognejo pasti aktivizma in namesto tega namenijo čas poslušanju Božje besede. Evangelij poudarja pomembnost priprave »olja duše« oziroma notranjega življenja. 

Razmišljam tudi o tem, da bi posvetil čas skrbi za srce, molitvi in služenju drugim, Gospodu, ki je cilj življenja? (papež Frančišek)

Vsak dan zahteva nekaj priprave 

Notranjega življenja, je dejal papež, ni mogoče improvizirati, ampak zahteva stalnost in vsak dan malo priprave. Zato je papež pozval vernike, naj se vprašajo, kako se pripravljajo.

»Lahko se torej vprašamo: kaj pripravljam v tem trenutku v življenju? Morda skušam dati na stran nekaj prihrankov, razmišljam o hiši ali novem avtu, konkretnih načrtih ... To so dobre stvari, pa vendar »ali razmišljam tudi o tem, da bi posvetil čas skrbi za srce, molitvi in služenju drugim, Gospodu, ki je cilj življenja?«

S tem v mislih je sveti oče dejal, da mora vsak preveriti stanje »olja« svoje duše in se vprašati: »Ali ga negujem in dobro ohranjam?« Papež Frančišek je zaključil z molitvijo, naj nam Marija pomaga negovati olje notranjega življenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh