Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Iščite edinost z Bogom in sprejmite njegovo besedo, ko se soočate s skušnjavami«

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 26. 02. 2023 / 12:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2023 / 21:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Iščite edinost z Bogom in sprejmite njegovo besedo, ko se soočate s skušnjavami«
Aneglus na prvo postno nedeljo. FOTO: Vatican News

»Iščite edinost z Bogom in sprejmite njegovo besedo, ko se soočate s skušnjavami«

Na prvo postno nedeljo papež Frančišek govori o duhovnem boju v postnem času in razloži, kako Jezus v puščavi premaga skušnjave hudiča, ki »razdvaja«. Prikazuje, kako se moramo tudi mi na skušnjavo greha odzvati tako, da se spomnimo Božje besede in vedno zaupamo Gospodu, ki nam je vedno pripravljen pomagati na naši poti vere.

Naslonil se je na besede Matejevega evangelija, v katerem Jezus pravi: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel« (Mt 5,17), je pojasnil in dodal, da je beseda dopolnit ključna za razumevanje Jezusa in njegovega sporočila.

Izzivanje treh strupov

Kot poroča Vatican News je papež pojasnil, kako hudič poskuša izkoristiti Jezusovo utrujenost po štiridesetdnevnem postu in lakoto ter mu skuša podtakniti tri »strupe«, da bi ogrozil njegovo poslanstvo edinosti.

Ti strupi so: navezanost, nezaupanje in oblast, je pojasnil in dodal, kako zahrbtne so te nevarne skušnjave: navezanost na materialne dobrine, ko hudič poskuša Jezusa pripraviti do tega, da bi se nehal postiti in da bi kamenje spremenil v kruh; nezaupanje, ko poskuša Jezusa pripraviti do tega, da bi preizkusil Očeta tako, da bi se vrgel z najvišje točke templja, da bi se rešil; in nazadnje oblast, ko hudič predlaga Jezusu, naj prevzame besedno vladavino.


Premagovanje skušnjav

Jezus zavrne in premaga vse tri skušnjave tako, da se izogne vsakršni debati in razpravi s hudičem ter odgovori z Božjo besedo, je poudaril papež. Trije verzi iz Svetega pisma govorijo o svobodi od dobrin (prim. Dt 8,3), zaupanju (prim. Dt 6,16) in služenju Bogu (prim. Dt 6,13) - trije stavki, ki nasprotujejo skušnjavam.

»Jezus se ne spušča v dialog s hudičem: s hudičem se ne prepiraš! Ne premagaš ga tako, da se z njim pogajaš, ampak tako, da mu v veri nasprotuješ z božansko besedo. Na ta način nas Jezus uči braniti edinost z Bogom in med seboj pred napadi razdiralca.«

Poskusimo, to nam bo pomagalo v skušnjavah, da bo med glasovi, ki se mešajo v nas, zazvenel dobrodejni glas Božje besede.

Ob koncu je papež predlagal, naj razmislimo o tem, kako Božja beseda vodi naše življenje in kako nam lahko pomaga v naših duhovnih bojih.

Nalaganje
Nazaj na vrh