Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: kot kristjani praznujmo v preprostosti [VIDEO]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 12. 2023 / 14:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2023 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: kot kristjani praznujmo v preprostosti [VIDEO]

Papež pri angelusu: kot kristjani praznujmo v preprostosti [VIDEO]

Papež Frančišek je v današnjem opoldanskem nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja v luči evangeljskega odlomka četrte adventne nedelje spregovoril o ljubeznivosti Boga do slehernega človeka.

Pri tem je izpostavil podobo sence, ki nam razodeva Božjo navzočnost. Ko angel Mariji pojasnjuje, kako bo spočela, ji pravi: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila«. V sončni pokrajini, kjer je živela Marija, je senca vedno predstavljala dar, ki okrepča, in na ta način deluje tudi Bog: »Z nežno ljubeznijo, ki objema, oplodi in varuje, ne da bi počel nasilje, ne da bi ranil svobodo. Takšen je Božji način delovanja,« je pojasnil sveti oče.

Papež je tudi tokrat vse zbrane prosil, naj ne pozabijo moliti zanj. FOTO: Vatican Media

Podoba sence, ki ščiti, je v Svetem pismu pogosta: senca je med drugim spremljala Božje ljudstvo v puščavi in vsekakor govori o ljubeznivosti Boga. Bog tudi vsem nam danes nudi zavetje in varstvo, če le pridemo pod njegovo senco in ostanemo z njim. Rodovitno ljubezen Boga pa na nek način okušamo tudi med seboj: ko je med prijatelji, zaročenci, poročenimi, starši in otroci obzirnost in spoštovanje, ko z ljubeznivostjo sprejmemo skrb za druge.

Z ljubeznivostjo Boga imejmo v mislih vse ljudi, ki v teh prazničnih dneh trpijo.

Bog ljubi na takšen način in tudi nas kliče, naj delamo enako, je povabil papež: da sprejemamo, zaščitimo in spoštujemo druge. Pomislimo na tiste, ki so odrinjeni, na tiste, ki so v teh dneh daleč od božičnega veselja. Z ljubeznivostjo Boga imejmo v mislih vse ljudi, ki v teh prazničnih dneh trpijo, bodimo senca, ki krepča, in prijateljstvo, ki tolaži, za vse osamljene in pomoči potrebne.


»Ne zamenjujmo praznovanja božiča s potrošništvom«

Po molitvi in blagoslovu je papež pozdravil navzoče na Trgu sv. Petra. Vsem je še zaželel lepo nedeljo in božični večer v molitvi, toplini naklonjenosti in treznosti ter izrazil svojo bližino bratom in sestram, ki trpijo zaradi vojne, revščine, lakote ali suženjstva. Vernikom je položil na srce, naj praznovanja božiča ne zamenjujejo s potrošništvom: kristjani lahko in moramo praznovati v preprostosti, brez zapravljanja, moramo deliti s tistimi, ki jim primanjkuje potrebnih stvari ali družbe.

Pred slovesom je sveti oče kot običajno vse zbrane prosil, naj ne pozabijo moliti tudi zanj.

Nalaganje
Nazaj na vrh