Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri Angelusu: V tem adventu bodite pozorni na druge

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 12. 2023 / 15:17
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2023 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri Angelusu: V tem adventu bodite pozorni na druge
Papež Frančišek in škof Paolo Braida med Angelusom iz Hiše sv. Marte, kjer biva papež. FOTO: Vatican Media

Papež pri Angelusu: V tem adventu bodite pozorni na druge

Papež Frančišek je med opoldansko molitvijo na prvo adventno nedeljo podčrtal pomen čuječnosti in poudaril, da to ne pomeni živeti v strahu, temveč ljubeče čakati na Jezusov prihod. Ker sveti oče trenutno okreva po vnetju pljuč, je papeževo katehezo prebral uradnik vatikanskega državnega tajništva Paolo Braida.

Čuječnost se je nanašala na evangeljski odlomek današnje nedelje, v katerem nam Jezus trikrat reče: »Čujte.« Sveti oče je opozoril, da o tej kreposti včasih razmišljamo kot o drži, ki jo motivira strah pred grozečo kaznijo, a je obenem hitro zagotovil, da »to zagotovo ni pomen krščanske budnosti«.

Čuječnost pomeni ohraniti pripravljenost srca

Jezus to ponazori s priliko, v kateri služabniki nestrpno čakajo na vrnitev svojega gospodarja. Ti služabniki imajo tesen, ljubeč odnos z gospodarjem, in niso prestrašeni ter so željni in polni ljubezni pričakujejo njegovo vrnitev. Želijo ga toplo in veselo sprejeti, ko se vrne, kot v veseli družini, ki čaka na posebno srečanje.

S tem pričakovanjem, polnim ljubezni, tudi mi pripravimo dobrodošlico Jezusu ob božiču. (papež Frančišek)

Zato, je nadaljeval papež Frančišek, v tednih pred tem posebnim dnem skrbno pripravimo hišo srca, da bo urejena in gostoljubna. Čuječnost, je pojasnil, pomeni ohraniti pripravljenost srca.

Čakajmo ga budno in pripravljeno

Sveti oče je nato povabil vernike, naj načrtno izkoristijo advent za pomoč bratom in sestram v stiski, s poslušanjem, časom in konkretno pomočjo. Naj nas v pričakovanju Njega ne moti toliko nekoristnih stvari, je dejal: »In da se ne bi ves čas pritoževali, ampak imeli srce budno, to je željno Njega, budno in pripravljeno, nestrpno, da ga srečamo«.

Papež Frančišek: »Imejmo srce budno in željno Njega.« FOTO: Vatican Media

Molil za žrtve bombnega napada na Filipnih

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi molil za žrtve bombnega napada med katoliško mašo na Filipinih. Štirje ljudje so umrli, dvainštirideset pa je bilo ranjenih v napadu na telovadnico na državni univerzi Mindanao, kjer je potekala maša. Ob tem je dodal, da je »blizu družinam, ljudem Mindanaa, ki so že toliko pretrpeli«.

Filipinski muslimani se zbirajo v znak solidarnosti z žrtvami napada, molijo zanje in obsojajo eksplozijo. FOTO: Vatican Media

Skrb zaradi sovražnosti v Gazi

Prav tako je izrazil zaskrbljenost zaradi obnove sovražnosti v Gazi in vpletene povabil, naj »uberejo pogumno pot miru. Boli me, da je bilo premirje prekinjeno: to pomeni smrt, uničenje, bedo«. Tudi to razmišljanje je v njegovem imenu prebral Braida. »Veliko talcev je bilo osvobojenih,« je nadaljeval papež, »vendar jih je veliko še vedno v Gazi. Mislimo na njih, na njihove družine, ki so videle luč, na upanje, da bodo lahko spet objele svoje ljubljene.«

Nalaganje
Nazaj na vrh