Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: Cerkev vedno išče tiste, ki so zašli [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 01. 2023 / 10:45
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2023 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: Cerkev vedno išče tiste, ki so zašli [VIDEO]
V izgubljenem članu črede naj bi po papeževih besedah videli priložnost za pričevanje o Gospodovem veselju. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: Cerkev vedno išče tiste, ki so zašli [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval vrsto katehez o apostolski gorečnosti in vernike ob tem pozval, naj posnemajo Dobrega pastirja in v izgubljenem članu črede ne vidijo sovražnika, ampak priložnost za pričevanje o Gospodovem veselju.

Sveti oče je povabil vernike, zbrane v vatikanski dvorani Pavla VI., naj se »ozrejo na neprekosljivi zgled evangelizacije: Jezusa«. Spomnil je, kako božični evangelij Jezusa opredeljuje kot »Božjo besedo«, in pojasnil, da to dejstvo poudarja bistven vidik Jezusa, namreč da je vedno »v izhodu«.


Beseda obstaja zato, da jo posredujemo in prenašamo, je nadaljeval papež, in »Kristus nima le besed življenja, ampak je svoje življenje naredil za Besedo«. Papež je nato opozoril, kako po evangeliju zaznamo bližino, ki jo je Jezus imel z Očetom, predvsem v Njegovih trenutkih molitve.

Njegovo služenje je vedno usmerjeno k drugim ljudem. Ko Jezus govori o svojem poslanstvu, dejansko pojasni, da Sin človekov ni prišel, »da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge«.

Biti pastir ni pomenilo le zaposlitve, zahtevalo je čas in veliko predanosti. To je bil resničen in pravi način življenja: pastir je štiriindvajset ur na dan živel s svojo čredo.

Papež pozdravlja vernike. FOTO: Vatican Media

Dobri pastir

Papež Frančišek je v nadaljevanju izpostavil, da o Jezusu govorimo kot o »dobrem pastirju«: evangeliji nam ob tem ponujajo tudi uporabno prispodobo, ki predstavlja, kaj to poslanstvo v resnici pomeni.

»Biti pastir,« je poudaril papež, »ni pomenilo le zaposlitve, zahtevalo je čas in veliko predanosti. To je bil resničen in pravi način življenja: pastir je štiriindvajset ur na dan živel s svojo čredo.«

Če želimo vzgajati svojo apostolsko gorečnost, moramo vedno misliti na izgubljene ovce.

Jezus je dal svoje življenje za nas in »ko ostajamo z Jezusom, odkrivamo, da njegovo pastirsko srce vedno bije za osebo, ki je zmedena, izgubljena, oddaljena«. Papež je nato poudaril, kako »moramo vedno misliti na izgubljene ovce, če želimo vzgajati svojo apostolsko gorečnost«.

V evangeljskem odlomku, ki govori o izgubljeni ovci, »odkrijemo, da Bog ne ostane pri premišljevanju o tem, da bi postavil ogrado za ovce, niti jim ne grozi, da ne bi pobegnile ali odtavale, ampak če katera od njih vendarle odide in se izgubi, te ovce ne zapusti, ampak jo gre iskat«.

Papež med današnjo splošno avdienco v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Priložnost za pričevanje

Ob koncu kateheze je papež vprašal: »Ali tudi sami doživljamo podobna čustva?« Opozoril je, kako tiste, ki so v našem življenju morda zapustili čredo, pogosto vidimo kot sovražnike. Zbrane vernike je povabil, naj na sovražen odnos z drugimi gledamo kot na priložnost, »da jim pričujemo o veselju Očeta, ki jih ljubi in jih ni nikoli pozabil«.

»Zanje obstaja veselo sporočilo, naša čast in breme pa je, da smo tisti, ki jim ga prinašamo. Kajti Beseda, Jezus, to od nas pričakuje,« je poudaril sveti oče, ki je ob sklepu današnje avdience vernike prosil, naj v molitvi »prosimo za milost pastoralnega srca, kajti brez te ljubezni, ki trpi in tvega, sami tvegamo, da bomo pasli zgolj sebe«.

Papež je med današnjo avdienci spomnil tudi na vse kristjane, ki so žrtve nasilja in preganjanja.

Molitev za preganjane kristjane

Ob koncu današnje avdience je papež Frančišek pozval tudi k molitvi za duhovnika Isaaca Achija, ki je bil minuli konec tedna umorjen v Nigeriji, obenem pa je spomnil na vse kristjane, ki so žrtve nasilja in preganjanja.

»Prosim vas, da se mi pridružite v molitvi za očeta Isaaca Achija iz škofije Minna na severu Nigerije, ki je bil minulo nedeljo umorjen v svoji župniji,« je dejal sveti oče v pozdravu, ki ga je izrekel v angleškem jeziku: »Koliko kristjanov trpi nasilje na lastnih telesih: molimo zanje!«

Ukrajina zelo potrebuje bližino, tolažbo in predvsem mir

Poleg tega je znova pozval k molitvi za mučeno Ukrajino, ki zelo potrebuje bližino, tolažbo in predvsem mir. Spomnil je na sobotni ruski raketni napad, ki je uničil stanovanjsko zgradbo v Dnipru: v ruševinah so našli 45 trupel, med njimi tudi šest otrok, dvajset ljudi pa še vedno pogrešajo. Papež je dejal, da čuti »parajočo bolečino družin«: »Slike in pričevanja o tem tragičnem prizoru nagovarjajo na vest vseh. Ne smemo ostati brezbrižni.«

Nalaganje
Nazaj na vrh