Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: Benedikt XVI. je bil »velik učitelj« kateheze [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 01. 2023 / 11:12
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: Benedikt XVI. je bil »velik učitelj« kateheze [VIDEO]
Papež je pri današnji avdienci sklenil niz katehez na temo razločevanja. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: Benedikt XVI. je bil »velik učitelj« kateheze [VIDEO]

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. označil kot »velikega učitelja« kateheze, ki si je vedno prizadeval pomagati drugim pri srečanju z Gospodom. Sveti oče je danes tudi sklenil niz katehez na temo razločevanja.

Na začetku kateheze se je papež poklonil spominu svojega predhodnika Benedikta XVI., od katerega se bodo jutri v Vatikanu poslovili s pogrebno slovesnostjo. V dvorani Pavla VI. v Vatikanu se je danes zbralo na tisoče romarjev, ki so prisluhnili papežu in se poklonili spominu zaslužnega papeža, katerega telo leži v v baziliki sv. Petra. Samo v ponedeljek in torek je baziliko obiskalo več kot 135.000 ljudi.


»Želim si, da se pridružimo tistim, ki so tukaj ob nas in se poklanjajo Benediktu XVI., in da svoje misli usmerimo k njemu, velikemu učitelju kateheze. Njegova ostra in nežna misel ni bila usmerjena vanj, temveč v Cerkev, saj nas je vedno želel spremljati pri srečanju z Jezusom. Jezus, križani in vstali, Živi in Gospod, je bil cilj, h kateremu nas je papež Benedikt vodil, držeč za roko. Naj nam pomaga, da v Kristusu znova odkrijemo veselje verovanja in upanje življenja,« je dejal papež Frančišek.

Duhovno spremljanje

V tokratni zadnji katehezi je papež Frančišek sklenil sklop premišljevanj na temo razločevanja kot procesa pridobivanja »dobrega razumevanja Gospodove volje za naše življenje«. Eden od dejavnikov, ki lahko vsakemu od nas pomaga pri tem procesu, je duhovno spremljanje, ki je po papeževih besedah pomembno za poglabljanje samospoznanja in bistveno za razločevanje.

Naša krhkost je na nek način v resnici lahko naše »resnično bogastvo«, saj nas lahko, če jo ponudimo Bogu, naredi sposobne nežnosti, usmiljenja in ljubezni.

Papež je pojasnil, da Božja milost v nas vedno deluje na našo naravo, zato se ne smemo zadrževati pri deljenju svojih najbolj krhkih ali občutljivih vidikov tega, kar smo, iz strahu, da bi nas obsojali. Po Frančiškovih besedah je naša krhkost na nek način v resnici lahko naše »resnično bogastvo«, saj nas lahko, če jo ponudimo Bogu, naredi sposobne nežnosti, usmiljenja in ljubezni:

»Duhovno spremljanje, če je poslušno Svetemu Duhu, pomaga razkriti nesporazume, tudi hude, v našem premišljevanju o sebi in našem odnosu z Gospodom.«

Papež Frančišek in papež Benedikt XVI. FOTO: Vatican Media

Božja milost na delu

Papež je pojasnil, kako nas duhovno vodstvo, v katerem z drugo osebo delimo gibanja Duha v svojem srcu in se tako soočamo s svojo krhkostjo, pomaga približati Gospodu, ki je prevzel in odrešil šibkost naše človeškosti. Z duhovnim vodstvom, tako sveti oče, pogosto jasneje prepoznamo pravo smer svojega življenja in tiho delovanje Božje milosti v svojih srcih. Spomnil je, kako v evangelijih beremo o številnih Jezusovih srečanjih z osebami, ki so mu odprle svoja srca in izkusile njegovo usmiljenje in odpuščanje.

Papež je dodal, kako nam ta proces lahko pomaga, da s presenečenjem odkrijemo drugačne načine videnja stvari o samih sebi, »znamenja dobrote, ki so bila vedno navzoča v nas«, in nam tako pomaga premagati morebitno težnjo, da bi se osredinili na negativne vidike, ki jih opažamo.

Devica Marija nas vodi k Jezusu, spodbuja nas, naj se ne bojimo, ampak zaupamo vanj in v njegove besede o večnem življenju.

Skupno potovanje

Na koncu je papež opisal, kako lahko duhovno spremljanje izraža tudi »skupnostno naravo našega potovanja k popolnosti«, saj smo »člani Kristusovega telesa, Očetovi sinovi in hčere ter deležni življenja v Duhu«. Kot svojo učiteljico v umetnosti razločevanja lahko po Frančiškovih besedah »zremo v Devico Marijo, ki nas vodi k Jezusu, ki nas spodbuja, naj se ne bojimo, ampak zaupamo vanj in v njegove besede o večnem življenju«.

Bistveno je torej, da smo del skupnosti, ki potuje, in da se ne poskušamo sami odpraviti na pot.

Utrinek z današnje avdience. FOTO: Vatican Media

Ne pozabimo Ukrajine

Tik pred podelitvijo apostolskega blagoslova je papež Frančišek zbrane vernike pozval, naj vztrajajo v »ljubeči bližini in solidarnosti« s prebivalstvom v vojni razdejane Ukrajine. Spomnil je, kako ljudje tam še vedno trpijo, in znova prosil, da bi bili deležni miru. Papež je vse skupaj povabil, naj neutrudno molimo za Ukrajino in se pri tem spomnimo predvsem trpečih otrok.

Nalaganje
Nazaj na vrh