Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: hrepenenje je življenjski kompas

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 10. 2022 / 10:48
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: hrepenenje je življenjski kompas
Papež Frančišek med današnjo splošno avdienco v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: hrepenenje je življenjski kompas

Po mnenju papeža Frančiška je hrepenenje kompas v življenju vsakega posameznika.

»Veliko ljudi trpi, ker ne vedo, kaj si želijo od življenja. Nikoli niso prišli v stik s svojim najglobljim hrepenenjem,« je sveti oče dejal med današnjo splošno avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Brez hrepenenja je človek bolan, je zatrdil papež, saj v tem primeru nima kompasa, ki bi mu pomagal ugotoviti, ali naj gre naprej ali naj se ustavi.

Nenehno pritoževanje ne dopušča, da bi se pojavilo hrepenenje.

V pogovoru z Gospodom, tako Frančišek, se vsak človek nauči razumeti, kaj v resnici želi od življenja. »Bodite pozorni, ko naletite na nenehno pritoževanje,« je nadaljeval med današnjo katehezo. To namreč ne dopušča, da bi se pojavilo hrepenenje. Če nekdo vedno govori, da si nečesa želi, pa nikoli ne naredi koraka naprej, mu primanjkuje močnega hrepenenja.

Papež je besedo »hrepenenje« povzel z italijanskim izrazom »desiderio«: »Italijanska beseda izvira iz zelo lepega latinskega izraza de-sidus, kar dobesedno pomeni 'odsotnost zvezde'. Hrepenenje je torej odsotnost zvezde vodnice, odsotnost referenčne točke, h kateri je usmerjena življenjska pot; spominja na trpljenje, pomanjkanje in hkrati na napetost, da bi dosegli dobro, ki nam primanjkuje. Zato je hrepenenje kompas, ki mi pomaga razumeti, kje sem in kam grem.«

Med verniki na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Hrepenenje lahko zaduši tudi prevelika raztresenost. »Bombardirani smo s tisočerimi predlogi in možnostmi. In to nas odvrača od bistva,« je dejal papež. Onemogočeno nam je, da bi mirno razmišljali o tem, kaj si resnično želimo. Tako recimo pogosto vidimo mlade z mobilnimi telefoni v rokah, ki iščejo, tipkajo: »Toda ali se kdaj ustavite in malce premislite? – Ne … - Tako hrepenenje ne more rasti; živiš v trenutku, vedno dobiš vse takoj, tako hrepenenje ne raste,« je posvaril 85-letni cerkveni voditelj.

Razločevanje je dejansko oblika iskanja, ki se vedno začne z nečim, kar nam manjka, kar pa na nek način poznamo.

Papež že nekaj tednov med sredinimi splošnimi avdiencami kateheze posveča pravilnemu razločevanju. »Razločevanje je dejansko oblika iskanja, ki se vedno začne z nečim, kar nam manjka, kar pa na nek način poznamo,« je pojasnil vernikom, zbranim na trgu pred Petrovo baziliko.

FOTO: Vatican Media

Naj Bog spreobrne srca vseh, ki se vojskujejo

Ob koncu današnje avdience je papež po nedavnih ruskih raketnih napadih na ukrajinska mesta znova javno pozval k zaključku vojne. Naj Bog »spreobrne srca tistih, ki imajo v rokah usodo vojne, da se bo ustavil vihar nasilja,« je pozval sveti oče.

»V teh dneh je moje srce vedno z ukrajinskim ljudstvom, še posebej z ljudmi v krajih, nad katerimi izvajajo bombne napade. Njihovo bolečino nosim v sebi,« je dejal Frančišek, ki že vse od izbruha vojne proti Ukrajini 24. februarja letos nenehno poziva politične voditelje, naj utišajo orožje in se osredinijo na pogajanja.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh