Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krvav dan v Ukrajini: Putin ne želi dajati videza šibkosti

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 10. 10. 2022 / 14:56
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2022 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Krvav dan v Ukrajini: Putin ne želi dajati videza šibkosti
FOTO: Twitter

Krvav dan v Ukrajini: Putin ne želi dajati videza šibkosti

Delna porušitev mostu na Krim je močno prizadela ponos ruskega predsednika Vladimirja Putina, zato je ta ukazal silovit odgovor.

Jutranjo spokojnost v 13 ukrajinskih mestih, prav vsa so globoko za siceršnjo frontno črto, so danes prekinile silovite eksplozije. Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva je Rusija nad svojo zahodno sosedo izstrelila 83 raket. Od tega jih je 43 prestregla ukrajinska zračna obramba. Preostale pa so, bolj ali manj natančno, dosegle svoj cilj in padle tudi v samo središče ukrajinskega glavnega mesta.

Maščevanje za napad na Krimu

Da so napadi delo ruskih sil, je v današnjem video nagovoru potrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Ta je poudaril, da so ruske rakete zadele energetske, vojaške in komunikacijske objekte. Ob tem je zagrozil z "ostrim odgovorom" na vsa nadaljnja "teroristična dejanja" na ruskem ozemlju.

Ogorčenje v mednarodni skupnosti

Brezobzirni ruski napad je v mednarodni skupnosti znova sprožil veliko ogorčenje. Rusija je namreč svoje cilje izbrala precej hitro in tudi neselektivno. Tako je ena od raket padla tudi v obljudeni park Ševčenko v Kijevu, za kar preprosto ni bilo nobenih vojaških, pa tudi strateških razlogov. 

V zahodnih prestolnicah zato današnje napade povečini obsojajo z besednimi zvezami kot je "vojni zločin", Evropska komisija pa jih je opisala z besedami "barbarski in strahopetni".

Že kmalu po napadu sta ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu podporo pri spopadanju z rusko agresijo izrekla francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz.

Zelo ogorčeni so bili danes tudi v Moldaviji, saj je več ruskih raket, izstreljenih iz območja Črnega morja, pred napadi preletelo moldavsko ozemlje, kar pomeni grobo kršitev mednarodnega prava. Zaradi tega so na zunanjem ministrstvu poklicali na zagovor ruskega veleposlanika v tej državi.

Konflikt se še zaostruje

Zdi se, da je edini svetovni voditelj, ki v tem trenutku še stoji ob strani ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu njegov beloruski kolega Aleksander Lukašenko. Ta je napovedal, da bo Belorusija na mejo z Ukrajino namestila mešane rusko-beloruske vojaške enote.

Evropski voditelji pa kljub ruskim napadom ostajajo enotni. Med članicami se tako krepi pritisk po sprejemu dodatnih sankcij za ruske državljane. Prav tako naj bi Ukrajina nekje do konca novembra od ZDA prejela enega od najnaprednejših sistemov protizračne obrambe, ki bo nevarnost tovrstnih napadov močno zmanjšal. Ukrajinci je danes namreč uspelo sestreliti zgolj polovico ruskih raket.

Nalaganje
Nazaj na vrh