Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rogliču zlati red za zasluge: »S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 10. 2022 / 11:57
Oznake: Predsednik, Spoved
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2022 / 14:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rogliču zlati red za zasluge: »S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara« [VIDEO]
Primož Roglič z ženo in sinom ter predsednikom Pahorjem. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Rogliču zlati red za zasluge: »S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara« [VIDEO]

Predsednik države Borut Pahor je dopoldne z zlatim redom za zasluge z zlatim redom za zasluge odlikoval kolesarja Primoža Rogliča, 32-letnega Kisovčana, »za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem«.

Roglič je »s svojo športno zgodbo in osebnostjo osvojil slovenska srca ter postal junak slovenskega kolesarstva. S spremljanjem njegovih nastopov na letošnji in lanski dirki po Franciji ter letošnji dirki po Španiji smo spoznali nepredvidljivost kolesarskih dirk in hkrati začutili, kako zelo ga imamo radi«, so zapisali v utemeljitvi.« Roglič ima sicer danes pester »dvojni program«, saj ga popoldne čaka operacija ramena.


Prvi Slovenec z rumeno majico na dirki po Franciji 

V Uradu predsednika republike poudarjajo, da so za Rogličem sezone neverjetnih uspehov, ki pišejo slovensko kolesarko zgodovino. »Kot prvemu Slovencu mu je uspelo osvojiti rumeno majico na dirki po Franciji, je prvi Slovenec, ki je osvojil tritedensko dirko, je prvi Slovenec z zmago na enem od petih kolesarskih spomenikov in je prvi slovenski kolesar z zlato olimpijsko medaljo.«

Nepozabna vožnja na čas v Tokiu

»Roglo« je pred lanskimi olimpijskimi igrami na Japonskem zaradi težav s poškodbami, ki jih je pred tem skupil na dirki po Franciji, marsikdo že odpisal iz boja za olimpijsko medaljo. »Na 44 kilometrov dolgem olimpijskem kronometru je ugnal vso konkurenco. Nihče se mu ni približal na manj kot minuto. Vožnja je pognala kri po žilah vsem, ki smo spremljali to Rogličevo kolesarsko mojstrovino. /…/ Nasmeh na Rogličevem obrazu je izrazil srečo in pomiritev. 28. julij 2021 bo nedvomno z zlatimi črkami zapisan v zgodovinske knjige slovenskega športa.«

Preberite tudi: Primož Roglič in Lora Klinc poročena

Padec na planiški velikanki

Primož Roglič se je najprej preizkusil v zimskih športih. Kot nekdanji smučarski skakalec je šele pri 22-ih letih prvič sedel na cestno kolo. Leta 2007 je na planiški velikanki pri doskoku grdo padel. Takrat se je končala skakalna pot Zasavca, ki je malo pred tem na mladinskem svetovnem prvenstvu v ekipni preizkušnji osvojil naslov ekipnega mladinskega svetovnega prvaka.

»Sledila so leta rekreativnih kolesarskih maratonov, nato mesto v novomeški ekipi Adria Mobil, kjer je bil kolesarski vajenec. Leta 2014 so prišle prve zmage, leto pozneje prvo zmagoslavje na dirki po Sloveniji in leta 2016 preskok v svetovno serijo k današnji Jumbo Vismi.«

Med prejemom odlikovanja. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Trikrat najboljši na Vuelti

Serija njegovih uspehov se je nato uačela stopnjevati. Leta 2017 je slavil prvo etapno zmago na dirki po Franciji, leta 2019 pa 3. mesto na italijanskem Giru. Nekaj mesecev zatem je dobil svojo prvo dirko po Španiji in se povzpel na prvo mesto jakostne lestvice Svetovne kolesarske zveze (UCI), naslednje leto je v Španiji slavil drugič. Lanskemu olimpijskemu zlatu je isto leto dodal še eno veliko zmago na tritedenski dirki, saj je tretjič zapored osvojil Vuelto.

Ohranja vero, da bo bolje

Kot še piše v utemeljitvi, slovenski kolesarski as živi zgodbo o spodbudi, ki jo vsi potrebujemo. On je zvezdnik naših src. Predstavlja zgodbo uresničenih želja, ki so posledica trdega dela in osredotočenosti k najvišjemu cilju. »Trdo delo je poplačano,« večkrat pove. Zanj je šport odlična popotnica za življenje in ena najlepših iger, kar jih pozna svet. Nikoli ne neha biti skromen. Z nami deli svoje občutke, priznava razočaranja, pa vendar ohranja vero, da bo bolje, da ni vse končano. Daje nam občutek človečnosti in hkrati nadzemeljske veličine. S svojo skromnostjo in odkritostjo čara in očara.

Nikoli ne neha biti skromen. Z nami deli svoje občutke, priznava razočaranja, pa vendar ohranja vero, da bo bolje, da ni vse končano. (iz utemeljitve)

Po odlikovanju pod nož 

Na včerajšnjem dogodku, ko je Rogličeva fundacija pripravila Zlati krog po Podravju, na katerem so rekreativci lahko z njim vrteli pedala, je trenutno dvanajsto uvrščeni na mednarodni UCI lestvici za Val 202 povedal, da ga po današnjem dogodku čaka operacija ramena: »To ramo, za katero ni več skrivnost, da imam za seboj že več izpahov, moramo 'zrihtati'. Jutri popoldne bom operiran, da bo fiksirano. Kaj to pomeni, ne želim ravno zdaj razmišljati o tem, a ni mala stvar.«

Na včerajšnjem dobrodelnem dogodku Zlati krog, v okviru katerega se je na pot iz Maribora do Ptuja in nazaj podalo 250 prijaveljenih kolesarjev, ki sta ga organiziali Fundacija slovenskega kolesarja Primoža Rogliča in Nova KBM, so za dober namen zbrali 31.550 evrov.

Kupi v trgovini

Kolo sreče
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh