Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roglič po novi zmagi na Vuelti blagoslovil množico [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 09. 2021 / 00:28
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roglič po novi zmagi na Vuelti blagoslovil množico [VIDEO]
Primož Roglič je tretjič zapored kralj Vuelte. FOTO: TW Team Jumbo-Visma

Roglič po novi zmagi na Vuelti blagoslovil množico [VIDEO]

Z zmago v zaključnem posamičnem kronometru, že četrto etapno na letošnji kolesarski dirki po Španiji, je slovenski as Primož Roglič le še potrdil izjemen uspeh: tretjo zaporedno skupno zmago na sloviti Vuelti, eni od treh največjih večtedenskih preizkušenj na svetu.

Primož Roglič je v Santiagu de Compostela le še potrdil premoč zadnjih treh tednov. FOTO: TW La Vuelta

Leto 2021 je nedvomno leto 31-letnega Kisovčana Primoža Rogliča, člana nizozemskega moštva Jumbo-Visma. Najprej se je z olimpijskih iger v Tokiu vrnil z odličjem najžlahtnejšega leska v posamičnem kronometru, včeraj pa si je konkurenco pokoril še na »španski pentlji«, na kateri je več kot polovico časa – na 11 od 21 etap – tudi nosil rdečo majico vodilnega.

Šele tretji v zgodovini Vuelte s »trojčkom«

Tako je postal šele četrti kolesar v več kot osem desetletij dolgi zgodovini Vuelte z (vsaj) tremi skupnimi zmagami, ob Špancu Robertu Herasu (4), njegovem rojaku Albertu Contadorju in Švicarju Tonyju Romingerju (po 3). Ob Herasu in Romingerju je ravno tako šele tretji tekmovalec s trojčkom zaporednih zmag na španski preizkušnji.

Počaščen, da je v družbi takšnih imen

»Večkrat sem že poudaril, da se ne oziram pretirano na številke in statistike. Grem iz dneva v dan, poskušam dati vse od sebe in hkrati uživati. Počaščen sem, da sem v družbi takšnih imen,« je v prvi izjavi po koncu Vuelte organizatorjem povedal Roglič, ki je prvega zasledovalca, Španca Enrica Masa, pustil za seboj za kar 4 minute in 42 sekund, kar je bila največja razlika v zadnjih 24 letih.

Nastopa na SP nima v načrtu

Enako skromno in hvaležno je v ciljnem prostoru dejal še: »Zares lep dan za zaključek čudovitih treh tednov. Vesel sem ne le zase, temveč predvsem za celotno ekipo in za vse ljudi ob meni.« Obenem je nakazal, da utegne tudi v prihodnji sezoni tekmovati na Vuelti. Zdaj Rogliča čaka septembrski počitek, nastopa na svetovnem prvenstvu v drugi polovici meseca v Flandriji pa »načeloma nima v načrtu«.

Blagoslov množice v Santiagu de Compostela

V svojem slogu pa je »Rogla«, nekdanji smučarski skakalec, pritegnil pozornost javnosti na zaključni slovesnosti pred mogočno katedralo v romarskem središču Santiagu de Compostela, kamor vodi znamenita Jakobova pot. Kot pravi romar s klobukom in popotno palico se je namreč povzpel na zmagovalni oder, se pokrižal in blagoslovil zbrano množico, v kateri so kajpak plapolale tudi slovenske zastave.


Vere na skriva

Roglič ni nikdar skrival svoje vere. Navsezadnje je na francoskem Touru javnost lahko opazila verižico s križcem okrog njegovega vratu, na roki pa ima veliko tetovažo križa. Lani so, ob dvojni zmagi Slovencev na »francoski pentlji«, tudi v Marijinem narodnem svetišču na Brezjah molili zanj in za Tadeja Pogačarja in darovali svete maše, da bi jima uspelo. Uspelo jima je.


Že od nekdaj miren, discipliniran, delaven fant

Tudi nekdanji kisovški župnik mag. Miran Kelvišar ima na Primoža Rogliča v mlajših, otroških letih zelo lepe spomine. Pozna ga iz let, ko je zdajšnji kolesarski as obiskoval osnovnošolski verouk in prejel zakrament svete birme, spominja pa se ga kot vzornega učenca in zelo mirnega, discipliniranega in delavnega fanta. Njegovo vedenje je bilo uglajeno in simpatično, je povedal Kelvišar za Našo družino.

FOTO: Facebook/Vuelta

Nalaganje
Nazaj na vrh