Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roglič pred Vuelto: »Gremo na zabavo«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 08. 2022 / 10:40
Oznake: Svet, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2022 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roglič pred Vuelto: »Gremo na zabavo«
Primož Roglič (na sredini) se podaja v boj za četrto skupno zmago na Vuelti. FOTO: FB Primož Roglič

Roglič pred Vuelto: »Gremo na zabavo«

V Utrechtu na Nizozemskem se danes začenja že 77. kolesarska dirka po Španiji. Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič bo skušal priti do že četrte zaporedne zmage na Vuelti, kar ni doslej uspelo še nikomur.

Uvod v tritedensko dirko predstavlja ekipni kronometer z začetkom ob 18.30. Kot zadnja bo na startu prav Rogličeva ekipa Team Jumbo Visma (TJV). Od Slovencev bo na dirki po Španiji nastopil še Jan Polanc iz ekipe UAE Team Emirates.

32-letni Kisovčan nepremagljiv od leta 2019

Doslej še nihče Vuelte ni osvojil štirikrat zapovrstjo. Letos bi to lahko uspelo Rogliču, ki je slavil skupno zmago med letom 2019 in 2021. Kljub težavam, ki jih je imel Roglič na dirki po Franciji, ko je predčasno odstopil, saj si je v eni izmed etap poškodoval ramo. Pred dirko po Španiji je Roglič očitno zelo dobro razpoložen. V videu, ki je zaokrožil na spletu, je dejal: »Živjo, Vuelta! Gremo na zabavo.«

Trikrat v nizu je poleg Rogliča in Herasa (2003, 2004, 2005) slavil še Švicar Tony Rominger (1992, 1993, 1994), spominja STA. Tudi stavnice Rogliču pripisujejo največ možnosti za zmago. Na drugem in tretjem mestu mu sledita Belgijec Remco Evenepoel in Avstralec Jai Hindley.

Kronometer dolg dobrih 23 kilometrov

Start in cilj današnjega ekipnega kronometra sta pri osrednji postaji v Utrechtu. 23,3 kilometra dolga etapa je popolnoma ravninska z le 74 višinskimi metri (dobri 3 metri vzpona v kilometru vožnje). Ekipa Jumbo Visme se bo s starta podala ob 19.58.

Skupaj 21 etap

Vuelta se bo četrtič v zgodovini začela v tujini, drugič na Nizozemskem. Do 11. septembra kolesarje med drugim čaka osem gorskih ter pet razgibanih etap, šest pa bo ravninskih.

Po lanski tretji zmagi na Vuelti je »Rogla« pritegnil pozornost javnosti na zaključni slovesnosti pred mogočno katedralo v romarskem središču Santiagu de Compostela, ko se je pokrižal in blagoslovil zbrano množico.

Nalaganje
Nazaj na vrh