Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: »Kristjan je po naravi misijonar, tisti, ki oznanja Kristusa« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 05. 2023 / 12:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2023 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: »Kristjan je po naravi misijonar, tisti, ki oznanja Kristusa« [VIDEO]
Papež pozdravlja zbrane vernike. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: »Kristjan je po naravi misijonar, tisti, ki oznanja Kristusa« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco izpostavil, kako si verniki, ki resnično sledijo Kristusu, ne morejo pomagati, da ne bi oznanjali evangelija.

Kristjani so »po naravi« misijonarji, poklicani, da oznanjajo veselo novico. V težkih razmerah je navdušenje za evangelizacijo še toliko bolj dragoceno, je po navedbah spletnega portala Vatican News poudaril sveti oče.

V vrsti katehez o misijonarski gorečnosti se je Frančišek tokrat osredinil na korejskega svetnika iz 19. stoletja, Andreja Kim Tae-gona (1821-1846), ki je bil prvi korejski katoliški duhovnik in je umrl kot mučenec v starosti 25 let. Pred Andrejem pa so bili laiki tisti, ki so v Koreji prvi oznanjali evangelij, in to sredi velikih nevarnosti, je pripomnil Frančišek in zbranim vernikom položil na srce: »Ali bi bili mi sposobni storiti kaj takega?«


»Ali si Jezusov učenec?« S tem vprašanjem je sveti Andrej stopil v stik z drugimi verniki v podzemlju, kar je bilo zaradi množičnega preganjanja kristjanov življenjsko nevarno. Vprašanje »Si Jezusov učenec?« je bilo torej znamenje priznanja, še več: »Za Andreja Kima je bil 'Jezusov učenec' izraz, ki je povzemal celotno istovetnost kristjana,« je pojasnil papež.

Ne smemo se ustaviti, ne smemo končati svojih prizadevanj za to, kar je bistveno v našem krščanskem življenju, namreč evangelizacija.

Biti Gospodov učenec po njegovih besedah pomeni slediti Njegovi poti. »Zato je kristjan po svoji naravi nekdo, ki oznanja in pričuje o Jezusu,« je nadaljeval Frančišek. Strast za oznanjevanje nam daje Sveti Duh, tako papež, in ta strast postane še bolj dragocena v sovražnem okolju: »Ne smemo se ustaviti, ne smemo končati svojih prizadevanj za to, kar je bistveno v našem krščanskem življenju, namreč evangelizacija.«

Papež blagoslavlja otroka. FOTO: Vatican Media

Svetniki padejo – in znova vstanejo

Frančišek je poudaril, da se tudi svetniki občasno spotaknejo. Jezusov učenec Peter je »storil velik greh. Vendar je zaupal v Božje usmiljenje in znova vstal«. Vsak vernik bi moral premisliti, kako in kje je mogoče evangelizirati: v družini, med prijatelji: »Govoriti o Jezusu, toda govoriti o Jezusu in evangelizirati s srcem, polnim veselja, polnim moči. In to moč nam daje Sveti Duh. Pripravimo se na prejem Svetega Duha ob bližajočem se prazniku binkošti.«

Kitajski duhovniki, ki delujejo v Rimu, s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Povabilo k molitvi za kitajske katoličane

Ob koncu splošne avdience je papež Frančišek spomnil na svetovni dan molitve za Katoliško cerkev na Kitajskem, ki danes sovpada s praznikom Marije, Pomočnice kristjanov. Ta Marijin praznik na poseben način obhajajo v svetišču Šešan v Šanghaju. Papež je v nadaljevanju namenil tudi molitev za ukrajinske mučence.

Papež je zagotovil, da je blizu vsem vernikom na Kitajskem.

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu so bili navzoči številni duhovniki kitajske katoliške skupnosti v Italiji in papež je zagotovil, da je blizu vsem vernikom v tej azijski državi. Z njimi »deli veselje in upanje, pa tudi trpljenje tamkajšnjih pastirjev in vernikov«. Izrazil je upanje, da bi evangelij lahko oznanjali »v polnosti in svobodi«.

Papež med današnjo avdienco. FOTO: Vatican Media

Molitev za Ukrajino

Papež je prosil tolažbe tudi za prebivalce Ukrajine, kjer se napadi nadaljujejo, ljudje pa živijo v smrti in obupu. Tam je toliko trpljenja, je spomnil Frančišek in svojo molitev naslovil na Marijo, Pomočnico kristjanov, da bi bila vedno blizu ukrajinskemu ljudstvu.

Nalaganje
Nazaj na vrh