Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: pridige naj bodo kratke in razumljive

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 06. 2024 / 12:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: pridige naj bodo kratke in razumljive
Papežev današnji nagovor na Trgu sv. Petra je trajal 11 minut in pol ... FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: pridige naj bodo kratke in razumljive

»Pridiga naj ne traja več kot osem minut, sicer bodo verniki zaspali, pa še prav imajo,« je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu hudomušno dejal papež Frančišek.

»To želim povedati duhovnikom, ki veliko govorijo, pogosto pa človek sploh ne razume, o čem govorijo: prosim vas za kratke pridige - misel, občutje in nasvet za konkretno ravnanje. In ne več kot osem minut, prosim! Kajti pridiga naj bi pomagala prenesti Božjo besedo iz Svetega pisma v vsakdanje življenje.«

Mimogrede: papežev današnji nagovor na Trgu sv. Petra je trajal 11 minut in pol, pa so dodali v poročilu na spletnem portalu Vatican News.

FOTO: Vatican Media

Od navdihnjenega do navdihujočega

Papežev nagovor pravzaprav ni bil namenjen pridigi, temveč Svetemu Duhu - natančneje Božjemu navdihu Svetega pisma, ki ga je prinesel Duh. Frančišek je poudaril, da je ta točka obravnavana tudi v izpovedi vere, ki jo izgovarjamo pri sveti maši, ko o Svetem Duhu molimo, da je »govoril po prerokih«.

Sveti Duh, ki je navdihnil Sveto pismo, je tudi tisti, ki ga razlaga, ga dela večno živo in učinkovito.

»Sveti Duh, ki je navdihnil Sveto pismo, je tudi tisti, ki ga razlaga, ga dela večno živo in učinkovito. Iz navdihnjenega ga naredi navdihujočega … Lahko se zgodi, da določen svetopisemski odlomek, ki smo ga pogosto brali, ne da bi nas posebej ganil, nekega dne nenadoma zasveti, ko ga znova preberemo v vzdušju vere in molitve: spregovori nam, nam osvetli težave, ki jih doživljamo, razjasni Božjo voljo za nas v določenih okoliščinah. Kaj je vzrok za to spremembo, če ne razsvetljenje Svetega Duha?« je zbrane vernike med današnjo splošno avdienco nagovoril papež, ki spodbuja duhovno branje Svetega pisma: Jezusovo smrt in vstajenje je označil kot »pravi ključ za prebiranje celotnega Svetega pisma«.

FOTO: Vatican Media

»Eden od načinov duhovnega branja Božje besede je lectio divina. To pomeni, določen čas v dnevu posvetimo osebnemu, meditativnemu branju svetopisemskega odlomka. In to je zelo pomembno: da si vsak dan vzamemo čas, malce prisluhnemo in premišljujemo o določenem svetopisemskem odlomku. Zato vam priporočam, da to storite: vedno imejte pri sebi majhen žepni evangelij. Da ga boste lahko na potovanju vzeli v roke in iz njega kaj prebrali. To je zelo pomembno za življenje,« svetuje papež Frančišek.

Med raznoliko Božjo besedo, ki jo slišimo pri maši ali med molitvijo brevirja, je vedno ena beseda, »ki je posebej namenjena nam«.

Med raznoliko Božjo besedo, ki jo slišimo pri maši ali med molitvijo brevirja, je vedno ena beseda, »ki je posebej namenjena nam«, je dejal Frančišek. »Če si jo vzamemo k srcu, nam lahko polepša dan in navdihne našo molitev. Ne dopustimo, da bi se izjalovila!«

FOTO: Vatican Media

»Vojna je vedno poraz«

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienco znova izkoristil za poziv k molitvi za mir v svetu, ki je danes »potreben bolj kot kdaj koli«.

V pozdravu italijansko govorečim romarjem ob koncu avdience je sveti oče spomnil na razmere na kriznih območjih in pozval k molitvi za mir: »Ne pozabimo na trpinčeno Ukrajino, Palestino in Izrael. Ne pozabimo na Mjanmar in številne države, ki so v vojni. Molimo za mir. Danes potrebujemo mir. Vojna je vedno poraz, od prvega dne. Molimo za mir. Naj nam Gospod da moč, da se bomo vedno borili za mir.«

FOTO: Vatican Media

Sv. Anton Padovanski

Pred jutrišnjim godom sv. Antona Padovanskega je papež Frančišek zbrane spomnil na tega priljubljenega svetnika in cerkvenega učitelja, ob tem pa izrazil željo, da bi »zgled tega velikega pridigarja ter zaščitnika ubogih in trpečih v vseh prebudil željo po nadaljevanju poti vere in posnemanju njegovega življenja, da bi postali verodostojne priče evangelija«.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh