Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: SDM v Lizboni je bil »srečanje z živim Kristusom«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 08. 2023 / 12:30
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2023 / 16:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: SDM v Lizboni je bil »srečanje z živim Kristusom«
Pozdrav romarjem v vatikanski dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: SDM v Lizboni je bil »srečanje z živim Kristusom«

Papež Frančišek je po tradicionalnem julijskem premoru danes znova imel redno tedensko avdienco, med katero je, kot je njegova navada po vsakem apostolskem potovanju, premišljeval o nedavno končanem obisku Portugalske.

Frančišek se je v portugalski prestolnici udeležil svetovnega dneva mladih, ki ga je označil kot »trenutek za srečanje z živim Kristusom, odkrivanje vere in izkušnjo nežne Božje ljubezni do vseh njegovih otrok«. Romarje je na prvi splošni avdienci po poletnem premoru sprejel v vatikanski dvorani Pavla VI. in jim tako zagotovil malce udobja sredi močnega rimskega sonca. V katehezi je premišljeval o svojem potovanju in velikih sadovih, ki jih je to prineslo. Bog, je spomnil papež, je premaknil srca in korake mladih, da bi se srečali med seboj in z Jezusom.

Papež je med današnjo splošno avdienco izrazil duhovno bližino vsem, ki so jih prizadele naravne nesreče v Sloveniji in Gruziji.

Bog je Oče in ljubi vse svoje otroke

Svetovni dan mladih, je poudaril sveti oče, je srečanje z živim Kristusom prek Cerkve, »srečanje, ki spodbuja rast v veri, in na katerem mnogi odkrijejo Božji klic, pogosto v zakon, v posvečeno življenje, v duhovništvo«. »Vsaki osebi,« tako papež, »je v veselje odkriti, da je po milosti poklicana, da je del Božjega ljudstva, drugačnega ljudstva … poslanega, da vsem ljudstvom oznanja radostni Kristusov evangelij: da je Bog Oče in ljubi vse svoje otroke.«

Papež blagoslavlja romarje. FOTO: Vatican Media

Na poseben način je spomnil na navzočnost Božje Matere Marije v teh dneh in skozi vso zgodovino. Posebej se je spomnil trenutka, ko je molil k Njej v Fatimi, in njene učinkovitosti, kadar koli se z Njo pogovarjamo. »Marija je mati vseh, nikoli nas ne pusti čakati,« je zagotovil papež. Kot je dejal, je na kraju prikazovanja skupaj z mladimi, ki so bolni, molil, »da bi Bog ozdravil svet duševnih bolezni«, pri čemer je posebej omenil »prevzetnost, laži, sovraštvo in nasilje«.

Za mlade Ukrajince udeležba na svetovnem dnevu mladih niso bile počitnice, turistično potovanje ali duhovni dogodek, namenjen samemu sebi, pač pa je bilo to srečanje z živim Kristusom prek Cerkve.

Navzoči za srečanje s Kristusom

Papež je pohvalil veliko število, vero in navdušenje mladih, na poseben način pa spomnil, da so mladi iz Ukrajine s seboj prinesli zelo žalostne zgodbe, izkušnjo, ki se precej razlikuje od drugih romarjev. Zanje udeležba na svetovnem dnevu mladih niso bile počitnice, turistično potovanje ali duhovni dogodek, namenjen samemu sebi, pač pa je bilo to srečanje z živim Kristusom prek Cerkve.

V žaru pripovedovanja. FOTO: Vatican Media

Sveti oče žalostno ugotavlja, da se vojne nadaljujejo, v Ukrajini in drugod po svetu, toda »svetovni dan mladih nam je pokazal, da je mogoč tudi drugačen svet: svet bratov in sester, kjer zastave vseh narodov vihrajo skupaj, druga ob drugi, brez sovraštva, brez strahu, brez zapiranja, brez orožja«.

Naj Marija blagoslovi mlade

Na koncu je sveti oče molil, naj Blažena Devica Marija blagoslovi mlade po vsem svetu, pa tudi vse portugalsko ljudstvo. Zatem je romarje v vatikanski dvorani Pavla VI. povabil k molitvi Zdravamarije.

Blagoslov ... FOTO: Vatican Media

Zahvalil se je tudi vsem sodelujočim pri organizaciji apostolskega potovanja ter mladim, ki so se na poti iz Lizbone ustavili še v Rimu in se udeležili današnje splošne avdience.

Nalaganje
Nazaj na vrh