Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež proti pritisku na škofe glede znova civilno poročenih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 10. 2015 / 11:26
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež proti pritisku na škofe glede znova civilno poročenih

P. Lombardi pohvalno o živahni razpravi v prvih dneh sinode.

Vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi je včeraj pohvalil živahno razpravo in veliko število govornikov – k besedi se jih je prijavilo kar 72 - med popoldanskim zasedanjem prvega sinodalnega dne. Na tiskovni konferenci, ki je na programu vsak dan, je p. Lombardi predstavil tudi povzetek papeževega nagovora. Sveti oče je udeležence sinode spodbudil, naj pri obravnavi vprašanja znova civilno poročenih zakoncev ne podležejo različnim pritiskom.



Ob začetku drugega sinodalnega dne je papež poudaril, da cerkveni nauk o zakonski zvezi ni stvar razprave. Po besedah p. Lombardija je opozoril, da se sinoda ne sme zreducirati zgolj na odnos Cerkve do znova civilno poročenih parov. Že med povratnim letom iz Združenih držav Amerike je papež konec letošnjega septembra izrazil svoje nasprotovanje dejstvu, da bi na sinodi večinsko obravnavali le to vprašanje. Kot je poudaril Frančišek, bodo udeleženci sinode razpravljali o številnih različnih temah.

Teme včerajšnjega dne sinode so bile po navedbah p. Lombardija med drugim posledice globalizacije, priprava mladih parov na zakon, spolne zlorabe, otroško delo, nasilje nad ženskami in težak položaj družin kot posledica preganjanja, vojn in revščine.

Beseda je nanesla tudi na odnos Cerkve do istospolno usmerjenih. Eden izmed škofov je namreč po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika dejal, da istospolno usmerjeni niso nikakršni izobčenci, ampak »iz enakega mesa in krvi kot mi sami«. To so »naši otroci« in »naše družine«. Tik pred začetkom sinode je precej pozornosti zbudilo javno priznanje istospolne usmerjenosti poljskega duhovnika v Vatikanu.

Udeležneci sinode so razpravljali tudi o vlogi škofovskih konferenc v odnosu do Vatikana, naslednja tema pa naj bi bila »kulturna revolucija«, ki se že dogaja na področju zakonske zveze in družine.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh